Ενημερωτικό portal για προσλήψεις
Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
Διορισμός Τώρα
Αιτήσεις Τώρα
Σύνδεση
    Ροή ειδήσεων
    Όλες οι κατηγορίες
  • Σημαντικά
  • ΑΣΕΠ
    • ΑΣΕΠ Προσλήψεις
    • ΑΣΕΠ Γραπτός Διαγωνισμός
    • Προσλήψεις σε Νοσοκομεία
    • ΑΣΕΠ Προκηρύξεις
    • ΑΣΕΠ Διορισμοί
  • Επικαιρότητα
    • Ευρωεκλογές
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Διεθνή
    • Lifestyle
    • Αθλητικά
  • Ιδιωτικός Τομέας
    • Θέσεις εργασίας
    • Εργασιακά Νέα
    • Εργασία στο Εξωτερικό
    • Ιδιωτική ασφάλιση
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
    • Επιδόματα
    • Επίδομα Παιδιού
    • ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ Κατάρτιση
  • Συντάξεις
  • Εκπαίδευση
    • Εκπαιδευτικά νέα
    • Μεταπτυχιακά
    • Υποτροφίες
  • Επιχειρείν
    • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Προγράμματα
    • Αγροτικά νέα
  • Απόψεις
Αρχική σελίδα / Συντάξεις
Συντάξεις

Συντάξεις 2024: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 289 ευρώ

Τι συμβαίνει με την επιστροφή αναδρομικών

Συντάξεις 2024: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 289 ευρώ
Δημήτρης Καλογερόπουλος
07/06/2024 | 20:01
αναδρομικά ΕΦΚΑ συντάξεις 2024 Συνταξιούχοι
Συντάξεις 2024: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 289 ευρώ

Αυξημένες συντάξεις λόγω των επιπλέον εισφορών που έχουν καταβάλει στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, θα δουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Το μπόνους των 289 ευρώ και η επιστροφή αναδρομικών εντός 2024.

Οι επικείμενες αυξήσεις θα κυμαίνονται από 40 ευρώ (επικουρικές με βαρέα ΙΚΑ) και φθάνουν στα 289 ευρώ (επικουρικές από ταμεία τραπεζών).

ΔΕΙΤΕ: “Συντάξεις 2024: Αντιμέτωποι με την Εφορία όσοι εισέπραξαν αναδρομικά“

Τα δε αναδρομικά όπως αναλύονται στους πίνακες είναι από 2.688 ευρώ ως 13.323 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα για να υπολογιστούν οι προσαυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που είχαν το επιπλέον ασφάλιστρο, με πιθανότερη έναρξη των πληρωμών προς το τέλος του 2024.

Συντάξεις 2024: Ποιους αφορά

Οι δικαιούχοι προέρχονται από 15 ταμεία επικουρικής ασφάλισης στα οποία οι εισφορές ήταν μεγαλύτερες του 6%.

Για τις επιπλέον εισφορές ο νόμος 4387/2016 και ο μετέπειτα 4670/2020 προβλέπουν και ανάλογη προσαύξηση σύνταξης που εν προκειμένω για τις επικουρικές αφορά όσους αποχώρησαν μετά την 1/1/2015 που εφαρμόστηκε ο νέος και δυσμενέστερος από πριν, τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις.

ΔΕΙΤΕ: “Συντάξεις 2024: Έρχονται πληρωμές αναδρομικών έως 12.587 ευρώ“

Οι δικαιούχοι των αυξήσεων εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 250.000, από τους οποίους περίπου οι 100.000 είναι ήδη συνταξιούχοι από ταμεία που είχαν επιπλέον εισφορά για την επικουρική ασφάλιση και άλλοι 150.000 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για συνταξιοδότηση μετά την 1/1/2015 και δικαιούνται την ίδια προσαύξηση στην επικουρική σύνταξη που θα πάρουν.

Η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές συντάξεις, παρά μόνον στις κύριες συντάξεις και για ταμεία που είχαν εισφορές πάνω από 20%.

Η προσαύξηση συντάξεων λόγω επιπλέον εισφορών έχει υπολογιστεί μόνον στις κύριες συντάξεις όσων αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά και δεν έχει γίνει τίποτε όσον αφορά τις επικουρικές.

Συντάξεις 2024: Τι διαρρέει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναγνωρίζει επίσημα ότι οι συνταξιούχοι που κατέβαλαν επιπλέον εισφορές για την επικουρική ασφάλιση πρέπει να πάρουν και τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας πριν μερικές μέρες σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «για τις εισφορές που καταβλήθηκαν μέχρι τις 31/12/2014 για την επικουρική ασφάλιση, σε διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, χορηγείται επιπλέον παροχή (προσαύξηση) για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, η οποία υπολογίζεται με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,075%για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς».

Στην πράξη ο υφυπουργός ανοίγει το θέμα της χορήγησης των προσαυξήσεων για τις επικουρικές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από 1/1/2015 και μετά σημειώνοντας στην απάντησή του ότι «ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (σ.σ.: μαζί με την προσαύξηση εισφορών) εφαρμόζεται για αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί ως προς την επικουρική σύνταξη από την 01.01.2015 και εφεξής, καθώς και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης βάσει των οποίων η καταβολή της σύνταξης αρχίζει μετά την 1/1/2015».

Αυξημένες εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) πέραν του 6% έχουν 15 επικουρικά ταμεία. Οι εισφορές σε αυτά τα ταμεία ήταν 8%, 12% ή και 14% αντί 6%, και η προσαύξηση αφορά το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης ως το 2014 που υπολογίζεται βάσει μισθού και ετών ασφάλισης με συντελεστή 0,45% ανά έτος. Το τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης από το 2015 και μετά είναι ανάλογο των εισφορών, και της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συντάξεις 2024: Έτσι διαμορφώνεται η προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων

Η προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων για τις επιπλέον εισφορές θα υπολογιστεί επί των συντάξιμων αποδοχών της περιόδου 2002-2014.

Ενας ασφαλισμένος που κατέβαλε εισφορά 9% αντί 6% για επικουρική ασφάλιση ως το 2014 και βγήκε στη σύνταξη το 2022 με 35 έτη ασφάλισης, θα πάρει την προσαύξηση για τις 3 επιπλέον μονάδες εισφορών στο τμήμα επικουρικής ως το 2014 δηλαδή για τα 27 από τα 35 έτη που συνταξιοδοτήθηκε.

Ο τύπος της προσαύξησης είναι: Συντάξιμες αποδοχές από το 2002 ως το 2014 Χ έτη καταβολής αυξημένων εισφορών Χ επιπλέον εισφορά Χ 0,075%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επιπλέον εισφορά επικουρικής 3% (σύνολο 9% με την κανονική εισφορά 6%) που συνταξιοδοτήθηκε στα 62 το 2020 με μειωμένη έχοντας συμπληρώσει 30 έτη ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 1.870 ευρώ, πήρε επικουρική 184 ευρώ. Ως το 2014 είχε 24 έτη και για τα έτη αυτά δικαιούται προσαύξηση 101 ευρώ που θα υπολογιστεί ως εξής: μισθός (1.870) επί τα έτη (Χ24) επί μονάδες επιπλέον εισφοράς (Χ3) επί την προσαύξηση (Χ0,075%)=101 ευρώ.

Συντάξεις 2024: Αναλυτικά παραδείγματα

Σύμφωνα με τους αποκαλυπτικούς πίνακες και τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» οι αυξήσεις και τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων λόγω των επιπλέον εισφορών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι διαμορφώνονται ως εξής:

1.Επικουρικό ΙΚΑ με βαρέα:Συνταξιούχος με 25 έτη ασφάλισης στα βαρέα ΙΚΑ και εισφορές επικουρικής 8% αντί 6% αποχώρησε το 2018 σε ηλικία 67 ετών με συντάξιμες αποδοχές 1.750 ευρώ ως το 2014, και παίρνει επικουρική 196 ευρώ. Για τις 2 επιπλέον μονάδες εισφοράς δικαιούται προσαύξηση 55 ευρώ με αναδρομικά 3.969 ευρώ από το 2018 ως το 2024 (72 μήνες) και επικουρική μετά την προσαύξηση στα 251 ευρώ.

Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης στο επικουρικό της ΔΕΗ και επιπλέον εισφορά 3% που αποχώρησε το 2022 στα 60 με συντάξιμες αποδοχές 2.770 ευρώ, παίρνει επικουρική 414 ευρώ ενώ δικαιούται προσαύξηση 168 ευρώ με αναδρομικά ως τώρα στα 4.039 ευρώ (από 2022 ως 2024). Με την προσαύξηση η επικουρική του θα διαμορφωθεί στα 582 ευρώ.

Συντάξεις 2024: Αναδρομικά έως 13.323 ευρώ για συνταξιούχους τραπεζών

Συνταξιούχοι από επικουρικά ταμεία τραπεζών είναι οι πιο κερδισμένοι από τις επιπλέον εισφορές σε σύγκριση με άλλα ταμεία:

Για παράδειγμα:

1.Συνταξιούχος της Εμπορικής που αποχώρησε το 2020, με 30 έτη (πλήρης σύνταξη) σε ηλικία 62 ετών με συντάξιμο μισθό 2.570 ευρώ ως το 2014 και επιπλέον εισφορά 6% (σύνολο 12%), παίρνει επικουρική 335 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση, 278 ευρώ με αναδρομικά 13.323 ευρώ. Μετά την αύξηση η επικουρική του σύνταξη θα ανέλθει στα 1.154 ευρώ.

2.Συνταξιούχος από το ταμείο της ΑΤΕ που αποχώρησε το 2020, με 30 έτη και με συντάξιμο μισθό 2.150 ευρώ ως το 2014 παίρνει επικουρική 281 ευρώ και δικαιούται προσαύξηση, 232 ευρώ με αναδρομικά 11.146 ευρώ. Μετά την αύξηση η επικουρική του σύνταξη θα ανέλθει στα 513 ευρώ.

Μεγάλα ποσά από την προσαύξηση των επιπλέον εισφορών δικαιούνται και συνταξιούχοι από άλλα ταμεία, όπως των αεροπορικών εταιριών, της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΝΑΤ κ.ά.

Γιατί καθυστερούν να δοθούν οι προσαυξήσεις των επικουρικών συντάξεων;

Οι επικουρικές συντάξεις όλων όσοι είχαν καταβάλει τις έξτρα εισφορές υπολογίστηκαν σαν να είχαν πληρώσει την κανονική εισφορά 6% χωρίς να έχει αποδοθεί το συμπλήρωμα σύνταξης από τις επιπλέον εισφορές, επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για να κάνει τους απαιτούμενους επανυπολογισμούς.

Το κεφάλαιο αυτό ανοίγει τώρα και ο ΕΦΚΑ είναι ετοιμάζει το λογισμικό σύστημα ώστε να προχωρήσει στον επανυπολογισμό χιλιάδων επικουρικών συντάξεων αποδίδοντας την ανάλογη προσαύξηση 0,075% για τις εισφορές άνω του 6% που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  • “‘Εφυγε” σε ηλικία 91 ετών η Δέσποινα Στυλιανοπούλου
  • “Συναγερμός” ενόψει καύσωνα: Θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς προβλέπουν οι ειδικοί
  • Σοκ στη Ρόδο με 53χρονο Νορβηγό: “Ψάρευε” μαθήτριες για… παρέα επί πληρωμή
  • ΑΣΕΠ 3Κ/2024: Τέλος χρόνου για μόνιμες θέσεις σε Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Τυπογραφείο
  • Φωτιά στη Χίο: Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω ανέμων
  • Μόνιμοι στα δικαστήρια: Στο “κόκκινο” η προετοιμασία – Ξεκινήστε σήμερα

Σχετικά άρθρα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Ιούλιο οι νέες πληρωμές
Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Ιούλιο οι νέες πληρωμές
Ποια αναδρομικά δεν πληρώνονται – Ποιες αγωγές απορρίπτονται
Ποια αναδρομικά δεν πληρώνονται – Ποιες αγωγές απορρίπτονται
Τα αναδρομικά που φουσκώνουν τις συντάξεις -  Ποιοι έχουν σειρά
Τα αναδρομικά που φουσκώνουν τις συντάξεις - Ποιοι έχουν σειρά
Περισσότερες ειδήσεις
Όλες οι ειδήσεις για τις συντάξεις. Δείτε την πορεία σύνταξης δημοσίου, τις πληρωμές συντάξεων, εκκρεμείς συντάξεις και συντάξεις ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, χηρείας. Δείτε τις παθήσεις που δίνουν αναπηρική σύνταξη
Επικουρικές συντάξεις 2025: Τι θα πάρουν νέοι συνταξιούχοι – Πίνακες με ποσά
Επικουρικές συντάξεις 2025: Τι θα πάρουν νέοι συνταξιούχοι – Πίνακες με ποσά
19/05/2025 | 18:25
Αυξήσεις συντάξεων για 85.000 δικαιούχους έως τον Σεπτέμβριο - Πόσα παραπάνω
Αυξήσεις συντάξεων για 85.000 δικαιούχους έως τον Σεπτέμβριο - Πόσα παραπάνω
19/05/2025 | 10:32
Σύνταξη στα 62 χωρίς 40ετία: Υπάρχει «παραθυράκι»;
18/05/2025 | 20:00
Εκκρεμείς συντάξεις 2025: Πόσες αιτήσεις καθυστερούν
18/05/2025 | 16:20
Αναδρομικά έως 15.000 ευρώ σε 50.000 συνταξιούχους από Ιούνιο 2025
18/05/2025 | 12:30
Επικουρική σύνταξη: Καθυστερήσεις έως 3 χρόνια στην απονομή
Επικουρική σύνταξη: Καθυστερήσεις έως 3 χρόνια στην απονομή
17/05/2025 | 15:00
Συντάξεις Ιουνίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Συντάξεις Ιουνίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
17/05/2025 | 13:30
Έρχονται αναδρομικά έως 8.500 ευρώ για 80.000 συνταξιούχους
Έρχονται αναδρομικά έως 8.500 ευρώ για 80.000 συνταξιούχους
17/05/2025 | 12:05
Πληρωμές αναδρομικών: Ποιοι θα δουν χρήματα το καλοκαίρι
Πληρωμές αναδρομικών: Ποιοι θα δουν χρήματα το καλοκαίρι
17/05/2025 | 11:22
workenter.gr - Ενημερωτικό portal για προσλήψεις
Ταυτότητα
Μενού
  • Ειδήσεις ΑΣΕΠ
  • Εργασία TV
  • Επικαιρότητα
  • Ιδιωτικός Τομέας
  • Επιδόματα – Κατάρτιση
  • Εκπαίδευση
  • Επιχειρείν
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
  • Όροι χρήσης
  • Πoλιτική Cookies
  • Cookies Banner
  • Προσωπικά Δεδομένα
  • Διαφήμιση
Εγγραφείτε στο newsletter
Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
Subscription Form
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου
© Aπαγορεύεται χωρίς γραπτή άδεια της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ», η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλως πως, τμηματικά ή περιληπτικά στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, κατά παράφραση ή διασκευή, κάθε είδους υλικού που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα www.workenter.gr.
© GATEWORK ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
© Copyright 2025 Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Developed by Webartstudio.gr