ΕΦΕΤ: Δίνει τώρα "χαρτί" πρόσληψης - Δείτε πως θα το πάρετε
Αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τις πόρτες της πρόσληψης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανοίγει το “χαρτί” του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) για την “Ασφάλεια και Υγιεινή Τροφίμων“.
Η συγκεκριμένη πιστοποίηση είναι απαραίτητη και ζητείται τόσο από επιχειρήσεις όσο και από φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι αποτελεί υποχρεωτικό προσόν.
Στον ιδιωτικό τομέα η πιστοποίηση του ΕΦΕΤ είναι απαραίτητη στις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, εφοδιαστικής αλυσίδας και στον δημόσιο τομέα σε φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε υπηρεσίες δήμων που συνδέονται με την ψυχαγωγία.
ΕΦΕΤ: Για ποιους είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση
Υποχρεωτική είναι, βάση της Υπουργικής Απόφασης 14708/2007 και του ΦΕΚ 1616/17-8-2007– η εκπαίδευσης και κατάρτιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε ερμηνευτική εγκύκλιό του, το 2017, αναφέρει με σαφήνεια ότι είναι υποχρεωτική η κατάρτιση, καταγράφοντας με ακρίβεια τις επιχειρήσεις και τους κλάδους τροφίμων που εντάσσονται σε αυτήν.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ σε κατάρτιση οφείλουν να μπούν, λόγω HACCP, οι ακόλουθοι:
α) στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.
β) Στο προσωπικό των Αρχών και Φορέων Ελέγχου που ασκούν Επίσημο Έλεγχο Τροφίμων κατά τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Β3−32/26.3.2003 (ΦΕΚ 386 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
2. Οι μικρές επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών ή οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού 852/2004, αλλά να ακολουθούν μεθοδολογία που βασίζεται στις αρχές του HACCP, θα πρέπει να εκπαιδεύουν ή καταρτίζουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα Υπουργική απόφαση ακολουθώντας τα προγράμματα που έχει εκπονήσει και εγκρίνει ο ΕΦΕΤ.
3. Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP. Η κατάρτιση του προσωπικού τεκμηριώνεται από την επιχείρηση, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων, στα πλαίσια του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει των κανονισμών 852/2004 και 882/2004.
4. Από την παραπάνω εκπαίδευση ή κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.
5. Οι αρχές και οι φορείς ελέγχου υποχρεούνται να εκπαιδεύουν ή και να καταρτίζουν το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια των επισήμων ελέγχων που αναφέρονται στον κανονισμό 882/2004. Τα προγράμματα και μαθήματα κατάρτισης εκπονούνται και εγκρίνονται από τον ΕΦΕΤ και αποσκοπούν στην ανάπτυξη εναρμονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους επισήμους ελέγχους.
- Δείτε τους σχετικούς νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις ΕΔΩ
Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Κάντε τώρα την απαραίτητη κατάρτιση με το workenter.gr
Αξιοποιήστε την κοινή πρωτοβουλία ΕΦΕΤ – workenter.gr – Εκπαιδευτική Παρέμβαση ΚΔΒΙΜ Α.Ε. Κάντε, τώρα, την απαραίτητη κατάρτιση.
Η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού που συνοδεύει το σεμινάριο είναι απλή, εύκολη, γρήγορη, σεβόμενη τον προσφερόμενο χρόνο του καρτιζόμενου.
Σημειώστε τα βασικά στοιχεία του σεμιναρίου:
1) Έχει διάρκεια μόλις 10 ώρες
2) Είναι e-learning για υποψηφίους όλης της χώρας
3) Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ακόμα και από το κινητό σας
4) Επιτυχία 100% στην απόκτηση του πιστοποιητικού
Μετά το τέλος του σεμιναρίου που διεξάγεται από την Εκπαιδευτική Παρέμβαση οι υποψήφιοι δίνουν τυπικές εξετάσεις στον ΕΦΕΤ για την απόκτηση του πιστοποιητικού με επιτυχία 100%.
ΕΦΕΤ – Σεμινάριο: Μικρό κόστος, μεγάλη αξία
Το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου και απόκτησης του πιστοποιητικού ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 85 ευρώ, χωρίς “ψιλά γράμματα” και άλλες “περίεργες” χρεώσεις που προκύπτουν στην πορεία.
Η απόκτηση του πιστοποιητικού ΕΦΕΤ συνδυάζεται από το workenter.gr με μία μεγάλη προσφορά.
Για υποψηφίους που θα εγγραφούν έως 31 Ιουλίου 2024 παρέχονται:
- ΔΩΡΕΑΝ 3μηνη συνδρομή στην συνδρομητική υπηρεσία του workenter.gr “Αγγελίες Τώρα“, αξίας 9 ευρώ. Εκεί θα βρείτε τις καλύτερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν υπαρκτές και βιώσιμες επιχειρήσεις επάνω στο αντικείμενο που εσείς επιθυμείτε. Οι υποψήφιοι θα έχουν το κινητό τηλέφωνο του εργοδότη για άμεση επικοινωνία, αφού δουν τη θέση εργασίας.
- Προνομιακή ενημέρωση για προκηρύξεις του δημόσιου τομέα που σχετίζονται με τα αντικείμενα της εστίασης, τροφίμων, ΕΦΕΤ, δήμων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΕΦΕΤ – Σεμινάριο: Πώς θα αποκτήσετε το πιστοποιητικό
Για να αποκτήσετε το πολύτιμο πιστοποιητικό του ΕΦΕΤ “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων” χρειάζεται να κάνετε μόνο μία κίνηση: στείλτε email στο ypiresies@workenter.gr με θέμα “ΕΦΕΤ Σενιμάριο“.
Στο κείμενο του μηνύματός σας γράψτε: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και ειδικότητα.
Ακολούθως θα λάβετε email από το workenter.gr με την αίτηση συμμετοχής για την έγκριση της υποψηφιότητάς σας.
Κατόπιν συνεννόησης θα προσδιορίζεται η ημερομηνία παρακολούθησης του σεμιναρίου.