Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Υποχρεωτική η κατάρτιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων (ΦΕΚ)
Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι
Υποχρεωτική είναι, βάση της Υπουργικής Απόφασης 14708/2007 και του ΦΕΚ 1616/17-8-2007– η εκπαίδευσης και κατάρτιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τροφίμων.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε ερμηνευτική εγκύκλιό του, το 2017, αναφέρει με σαφήνεια ότι είναι υποχρεωτική η κατάρτιση, καταγράφοντας με ακρίβεια τις επιχειρήσεις και τους κλάδους τροφίμων που εντάσσονται σε αυτήν.
Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Ολόκληρη η ερμηνευτική εγκύκλιος
Δείτε την εγκύκλίο του ΕΦΕΤ, μπορείτε να κάνετε και λήψη:
Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Το ΦΕΚ για την υποχρεωτική κατάρτιση
Κάντε λήψη του αρχείου:
Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Ποιοι υπάλληλοι πρέπει να καταρτιστούν υποχρεωτικά
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ σε κατάρτιση οφείλουν να μπούν, λόγω HACCP, οι ακόλουθοι:
α) στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.
β) Στο προσωπικό των Αρχών και Φορέων Ελέγχου που ασκούν Επίσημο Έλεγχο Τροφίμων κατά τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Β3−32/26.3.2003 (ΦΕΚ 386 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης.
2. Οι μικρές επιχειρήσεις των παραπάνω κατηγοριών ή οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού 852/2004, αλλά να ακολουθούν μεθοδολογία που βασίζεται στις αρχές του HACCP, θα πρέπει να εκπαιδεύουν ή καταρτίζουν υποχρεωτικά όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα Υπουργική απόφαση ακολουθώντας τα προγράμματα που έχει εκπονήσει και εγκρίνει ο ΕΦΕΤ.
3. Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP. Η κατάρτιση του προσωπικού τεκμηριώνεται από την επιχείρηση, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων, στα πλαίσια του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει των κανονισμών 852/2004 και 882/2004.
4. Από την παραπάνω εκπαίδευση ή κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.
5. Οι αρχές και οι φορείς ελέγχου υποχρεούνται να εκπαιδεύουν ή και να καταρτίζουν το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια των επισήμων ελέγχων που αναφέρονται στον κανονισμό 882/2004. Τα προγράμματα και μαθήματα κατάρτισης εκπονούνται και εγκρίνονται από τον ΕΦΕΤ και αποσκοπούν στην ανάπτυξη εναρμονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τους επισήμους ελέγχους.
Σεμινάριο ΕΦΕΤ: Κάντε τώρα την απαραίτητη κατάρτιση με το workenter.gr
Αξιοποιήστε την κοινή πρωτοβουλία ΕΦΕΤ – workenter.gr – Εκπαιδευτική Παρέμβαση ΚΔΒΙΜ Α.Ε. Κάντε, τώρα, την απαραίτητη κατάρτιση.
Ο τίτλος του σεμιναρίου είναι: “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων”.
Η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού που συνοδεύει το σεμινάριο είναι απλή, εύκολη, γρήγορη, σεβόμενη τον προσφερόμενο χρόνο του καρτιζόμενου.
Σημειώστε τα βασικά στοιχεία του σεμιναρίου:
1) Έχει διάρκεια μόλις 10 ώρες
2) Είναι e-learning για υποψηφίους όλης της χώρας
3) Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ακόμα και από το κινητό σας
4) Επιτυχία 100% στην απόκτηση του πιστοποιητικού
Μετά το τέλος του σεμιναρίου που διεξάγεται από την Εκπαιδευτική Παρέμβαση –αξιόπιστο, συνεργαζόμενο με το workenter.gr ΚΔΒΙΜ- οι υποψήφιοι δίνουν τυπικές εξετάσεις στον ΕΦΕΤ για την απόκτηση του πιστοποιητικού με επιτυχία 100%.
ΕΦΕΤ – Σεμινάριο: Σε ποιους απευθύνεται
Το χρήσιμο σεμινάριο του ΕΦΕΤ για την “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων” απευθύνεται σε:
- Επαγγελματίες και εργαζόμενους στην εστίαση και στον τουρισμό
- Αποφοίτους και σπουδαστές σχολών Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Αρτοποιίας και Τουρισμού
- Υπευθύνους εταιρειών που σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα
- Στελέχη Επιχειρήσεων που ασχολούνται με την Ποιότητα, την Ασφάλεια, την Έρευνα & Ανάπτυξη, την Παραγωγή και την Νομοθεσία Τροφίμων
- Συμβούλους ή Υπεύθυνους Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων.
- Υπευθύνους Ποιοτικού Ελέγχου
- Επιθεωρητές που ασχολούνται με τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων.
- Υπευθύνους, Μέλη και Συντονιστές Ασφάλειας Τροφίμων
- Τεχνολόγους Τροφίμων, Χημικούς, Γεωπόνους που Εργάζονται στον Τομέα των Τροφίμων. Καθώς και φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων
- Σε οποιοδήποτε έχει ενδιαφέρον για την επιμόρφωση στον τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων – Προτύπων HACCP
ΕΦΕΤ – Σεμινάριο: Μικρό κόστος, μεγάλη αξία
Το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου και απόκτησης του πιστοποιητικού ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 85 ευρώ, χωρίς “ψιλά γράμματα” και άλλες “περίεργες” χρεώσεις που προκύπτουν στην πορεία.
Η απόκτηση του πιστοποιητικού ΕΦΕΤ συνδυάζεται από το workenter.gr με μία μεγάλη προσφορά.
Για υποψηφίους που θα εγγραφούν έως 31 Ιουλίου 2024 παρέχονται:
- ΔΩΡΕΑΝ 3μηνη συνδρομή στην συνδρομητική υπηρεσία του workenter.gr “Αγγελίες Τώρα“, αξίας 9 ευρώ. Εκεί θα βρείτε τις καλύτερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν υπαρκτές και βιώσιμες επιχειρήσεις επάνω στο αντικείμενο που εσείς επιθυμείτε. Οι υποψήφιοι θα έχουν το κινητό τηλέφωνο του εργοδότη για άμεση επικοινωνία, αφού δουν τη θέση εργασίας.
- Προνομιακή ενημέρωση για προκηρύξεις του δημόσιου τομέα που σχετίζονται με τα αντικείμενα της εστίασης, τροφίμων, ΕΦΕΤ, δήμων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι διοργανωτές του σεμιναρίου σέβονται απόλυτα την εποχιακή εργασία υποψηφίων σε τουρισμό και εστίαση αυτή την περίοδο.
Θέλουμε να κάνουν τώρα εγγραφή για να αξιοποιήσουν τη μεγάλη μας προσφορά. Για αυτούς τους υποψηφίους θα ληφθεί μέριμνα -με εγγραφή έως 31 Ιουλίου- να κάνουν το σεμινάριο μετά τη λήξη της σεζόν.
ΕΦΕΤ – Σεμινάριο: Πώς θα αποκτήσετε το πιστοποιητικό
Για να αποκτήσετε το πολύτιμο πιστοποιητικό του ΕΦΕΤ “Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων” χρειάζεται να κάνετε μόνο μία κίνηση: στείλτε email στο [email protected] με θέμα “ΕΦΕΤ Σενιμάριο“.
Εάν είστε υποψήφιος – ωφελούμενος σημειώστε:
- Ονοματεπώνυμο
- ΑΦΜ/ΔΟΥ
- Όνομα Πατρός
- ΑΔΤ
- Εmail
- Τηλέφωνο επικοινωνίας
- Επάγγελμα/Ειδικότητα
Εάν είστε επιχείρηση που θέλετε να ωφεληθούν οι εργαζόμενοί σας σημειώστε:
- Επωνυμία
- Νομική μορφή
- ΑΦΜ/ΔΟΥ
- Διεύθυνση
- Τηλέφωνο
- Ονοματεπώνυμο – Τηλέφωνο υπευθύνου
Ακολούθως θα λάβετε email από το workenter.gr για έγκριση υποψηφιότητας και κατόπιν συνεννόησης θα προσδιορίζεται η ημερομηνία παρακολούθησης του σεμιναρίου.