Τουρισμός: «Μαύρη τρύπα» 80.000 θέσεων εργασίας - Βούλγαροι, Φιλιππινέζοι και Ρομά για τις ελλείψεις
Στο «παιχνίδι» με εργολαβίες και αλλοδαπούς μπαίνουν γραφεία εύρεσης εργασίας - Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ
Ο τουρισμός στην Ελλάδα διατηρεί τεράστιο πρόβλημα στην έλλειψη εργαζομένων καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου περίπου 80.000 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, παρά τις κινήσεις της κυβέρνησης να αμβλύνει το πρόβλημα, όπως η δημιουργία της πλατφόρμας Jobmatch.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, «το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργαζομένων είναι τρομερό. Περίπου 80.000 θέσεις είναι ακόμα κενές. Παρά το γεγονός ότι πετύχαμε μια αύξηση μισθών 5%, από 1/1/2024, καταφέρνοντας έτσι να πιάσουμε μισθολογικά επίπεδα του 2011, ακόμα δεν αρκεί». Όπως εξηγεί στο «enikos.gr» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο μέσος μισθός είναι τα 1.200-1.300 ευρώ, αλλά μόνο για λίγους μήνες. «Δηλαδή, ένας άνθρωπος που δουλεύει 6 μήνες σεζόν, λαμβάνοντας και αργότερα 3 μήνες επίδομα ανεργίας, θα βγάλει για έναν χρόνο 9 χιλιάδες ευρώ. Έτσι, είναι αδύνατο να ζήσει κάποιος», σημειώνει.
ΛΑΕ 2024 – ΟΠΕΚΑ: Κοινωνικός τουρισμός – Καταλύματα, διανυκτερεύσεις (ΦΕΚ)
Η «μαύρη τρύπα» στο εργατικό δυναμικό του Τουρισμού
Το 2023 οι εργαζόμενοι, ως φυσικά πρόσωπα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανήλθαν σε 2.296.845. Οι άνω των 65 ετών αντιστοιχούν περίπου στο 23% του συνόλου του πληθυσμού. Επομένως, η «δεξαμενή» που έχει ο τουρισμός είναι μικρή, δεδομένου ότι ο αριθμός των τουριστών μεγαλώνει συνεχώς φτάνοντας στα 26,5 εκατ. ετησίως. Ο τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 18,5% (Ισπανία 13,6%, Ιταλία 10,2%, Πορτογαλία 15,8%, Γαλλία 8,2%).
Περίπου 800.000 άνθρωποι εργάζονται στον τουριστικό τομέα. Προφανώς ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, δεδομένης της εκτεταμένης άτυπης εργασίας σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Οι κενές θέσεις εργασίας φέτος εκτιμώνται γύρω στις 80.000, οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση.
Με άλλα λόγια: Οι νέοι λιγοστεύουν, ο ενεργός πληθυσμός διαρκώς μειώνεται, οι τουρίστες πολλαπλασιάζονται, η συμμετοχή ενός κλάδου χαμηλής παραγωγικότητας στην οικονομία μεγαλώνει, η οικολογική καταστροφή επιταχύνεται και η ανεπάρκεια υποδομών αποκτά δραματικές διαστάσεις.
Βούλγαροι, Φιλιππινέζοι και Ρομά στο «παιχνίδι» με εργολαβίες
Τα τεράστια «κενά» που υπάρχουν στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στην Ελλάδα, φέρεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, καθώς φτάνουν στο σημείο να αποστείλουν email σε συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας μας και να προτείνουν συνεργασία, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της καλοκαιρινής σεζόν, όπως καταγγέλλει στο enikos.gr, o κ. Γιώργος Χότζογλου.
Έπειτα από σχετικό email που δέχθηκε από εταιρεία με έδρα την Βουλγαρία, ο κ. Χότζογλου, τονίζει πως οι μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες στον τουριστικό κλάδο, έχουν ανατεθεί σε «εργολαβία, σε γραφεία ευρέσεως εργασίας-ενοικιάσεως προσωπικού-δουλεμπορικά».
Ο κ. Χότζογλου, όπως εξηγεί, έλαβε το συγκεκριμένο email, το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, από μία νέα εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού με έδρα την Βουλγαρία, που ερευνά και προσλαμβάνει άτομα από τρίτες χώρες – Ινδία και Νεπάλ, και αναφέρεται πως:
«Πρόσφατα είδαμε τυχαία ένα άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι η σεζόν στην Ελλάδα φέτος θα ξεκινήσει με έλλειψη 80.000 εργαζομένων. Σχετικά με αυτό, εγώ και ο συνεργάτης μου θα θέλαμε να σας επισκεφτούμε και να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» στη Ρόδο, το πρόβλημα όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά διογκώνεται όσο οι επισκέπτες μας αυξάνονται κάθε χρόνο αλλά οι κενές θέσεις των εργαζομένων δεν καλύπτονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 700 θέσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν καλυφθεί με προσωπικό από τις Φιλιππίνες και υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα Ρομά απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Σε ό,τι αφορά στους Φιλιππινέζους είναι οι υπάλληλοι που προτιμήθηκαν από τους ξενοδόχους για την αξιοποίηση του νόμου που τους δίνει το δικαίωμα να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, καλύπτοντας ένα μέρος των κενών θέσεων που αφορούν κυρίως βοηθητικές ειδικότητες. Οι εργαζόμενοι από άλλες τρίτες χώρες που απασχολούνται σε μονάδες της Ρόδου, είναι ελάχιστοι.
Οι Φιλιππινέζοι, μέσω των διακρατικών συμφωνιών, είναι στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών για την κάλυψη των κενών θέσεων και ακολουθούν το Πακιστάν και η Αίγυπτος.
Τουρισμός – ΠΟΕΕΤ: Το JOBmatch της ΔΥΠΑ δεν λύνει κανένα πρόβλημα
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα κινδυνεύει από την έλλειψη εργαζομένων, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία της πλατφόρμας JOBmatch της ΔΥΠΑ. Για την ΠΟΕΕΤ, συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση στους όρους αμοιβής και εργασίας του κλάδου που έχουν ρυθμιστεί από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν κηρυχθεί και υποχρεωτικές αποκαλύπτει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.
Όπως εξηγεί, η συγκεκριμένη πλατφόρμα προωθεί την ατομική διαπραγμάτευση, «το ξεμονάχιασμα δηλαδή του κάθε εργαζομένου που προσπαθεί να βρει μια δουλειά, με το δήθεν ταίριασμα των ανοικτών θέσεων με τις ατομικές του προσδοκίες», παρακάμπτοντας όλους τους θεσμικούς όρους που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις, τα επιδόματα που προβλέπονται, το ωράριο, το ρεπό κλπ, υπηρετώντας, έτσι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των εργοδοτών και προσφέροντάς τους γρήγορα φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα και προστασία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου:
«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα JOBmatch που δημιουργήθηκε με το πρόσχημα της αυξημένης ζήτησης για προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα για να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των εργοδοτών και να τους προσφέρει γρήγορα τη λύση που επιθυμούν, δηλαδή φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία!
Η πλατφόρμα που επιδεικτικά διαφημίζεται ότι προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, προωθεί την ατομική διαπραγμάτευση, το ξεμονάχιασμα δηλαδή του κάθε εργαζομένου που προσπαθεί να βρει μια δουλειά, με το δήθεν ταίριασμα των ανοικτών θέσεων με τις ατομικές του προσδοκίες, παρακάμπτοντας όλους τους θεσμικούς όρους που περιλαμβάνονται στις συλλογικές μας συμβάσεις, τα επιδόματα που προβλέπονται, το ωράριο, τα ρεπό μας κτλ.
Αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση στους όρους αμοιβής και εργασίας μας, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί μέσα από τις κλαδικές συλλογικές μας συμβάσεις και οι οποίες μάλιστα έχουν κηρυχθεί και υποχρεωτικές, αποκαλύπτουν σε όλους τους εργαζόμενους ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ διαμορφώνεται πάντα από τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και υλοποιείται χαρίζοντας συνεχώς στις επιχειρήσεις προνόμια να θησαυρίζουν στις πλάτες μας, τσακίζοντας όλα όσα με αγώνες έχουμε κατακτήσει.
Η υποκρισία περισσεύει βέβαια και στην ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, η οποία με αιχμηρές δηλώσεις αναγνωρίζει τους νεκροθάφτες των συλλογικών συμβάσεων στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά δεν αναγνωρίζει τις δικές της ευθύνες, να υπογράφει σε αυτές απαράδεκτους όρους, για 10ωρα, 7ημερα και μη συνεχόμενα ρεπό, να χαμηλώνει κάθε φορά τον πήχη των αναγκών μας και να ενισχύει τη λογική της στήριξης των επιχειρήσεων που θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και η κερδοφορία τους συνδέονται απολύτως με τη χειροτέρευση των όρων εργασίας μας, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και τη μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης.
Ριχνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενημέρωση όλων των συναδέλφων για αυτή τη νέα απαράδεκτη επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους εργαζόμενους που δυστυχώς δεν έχουν γνωρίσει τίποτα άλλο από τον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα και οργανώνουμε την αγωνιστική μας απάντηση σε όσους ξεδιάντροπα υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών».