Τι δείχνουν τα έσοδα για φόρους, παροχές και ελαφρύνσεις

Τι δείχνουν τα έσοδα για φόρους, παροχές και ελαφρύνσεις
Κρίσιμα τα στοιχεία Φεβρουαρίου (Φωτογραφεία Αρχείου)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Στον Φεβρουάριο στρέφονται τα βλέμματα κυβέρνησης και αγοράς, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται καθοριστικός για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2025 και, κατ’ επέκταση, για το εύρος των νέων ελαφρύνσεων που μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη διετία. Με την είσπραξη της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό έτος κλείνει οριστικά και δημιουργείται η βάση πάνω στην οποία θα «χτιστούν» οι παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2026 και το 2027.

Οι φορολογικές εισπράξεις έως τις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα που αποτελεί την τελευταία εργάσιμη του μήνα, αναμένεται να κλειδώσουν την τελική εικόνα των εσόδων του 2025. Στη συνέχεια, Αθήνα και Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν ποιο μέρος αυτών των εσόδων έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Οι περισσότερες σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται χρονικά στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2026.

Ο απρόβλεπτος παράγοντας των εσόδων

Ωστόσο, πριν από τις τελικές αποφάσεις, θα αποτιμηθεί και η επίδραση ενός κρίσιμου, απρόβλεπτου παράγοντα: κατά πόσο οι αγροτικές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και τα τελωνεία τον Δεκέμβριο επηρέασαν την ανοδική πορεία των κρατικών εσόδων. Το οικονομικό αποτύπωμα αυτών των εξελίξεων αποτυπώνεται στον ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις στο τέλος Ιανουαρίου, με τα σχετικά στοιχεία να ανακοινώνονται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Έναν μήνα αργότερα, με τα δεδομένα ΦΠΑ του Φεβρουαρίου, θα φανεί αν υπήρξε περαιτέρω αρνητική επίδραση στον τζίρο και στα κέρδη της αγοράς, ιδίως ενόψει του πρώτου τριμήνου του 2026.

Παρά τις αβεβαιότητες, τα έως τώρα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025 δείχνουν σημαντική υπέρβαση των στόχων του Προϋπολογισμού, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να ξεπερνά τις προβλέψεις κατά 831 εκατ. ευρώ. Αυτή η υπεραπόδοση αποτελεί το βασικό «απόθεμα» πάνω στο οποίο σχεδιάζονται οι νέες παρεμβάσεις.

Τι εξετάζεται για τις επιχειρήσεις

Στον πυρήνα του σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκονται παρεμβάσεις με άμεσο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

  • Η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τις εταιρείες, μετά από περίπου 15 χρόνια εφαρμογής. Το δημοσιονομικό κόστος, που εκτιμάται κοντά στα 240 εκατ. ευρώ ετησίως, θεωρείται διαχειρίσιμο.
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, από 80% που ισχύει σήμερα, ώστε να περιοριστεί η φορολογική πίεση και να διευκολυνθεί ο οικονομικός προγραμματισμός των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις επιμελητηρίων και φορέων της αγοράς για αύξηση του ορίου του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για περισσότερες δόσεις στις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική στήριξης της αγοράς, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Το «καλάθι» παρεμβάσεων για τα νοικοκυριά

Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στις επιχειρήσεις. Αντίθετα, περιλαμβάνει και παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα τα νοικοκυριά, με έμφαση στη μείωση των επιβαρύνσεων και στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων.
  • Νέες αλλαγές στην τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών, είτε στοχευμένες, όπως μεγάλες μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες, είτε πιο οριζόντιες, με απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.
  • Αύξηση ή διεύρυνση των δικαιούχων του μόνιμου επιδόματος των 250 ευρώ για συνταξιούχους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια.

Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις

Η δυνατότητα για μόνιμες φοροελαφρύνσεις εξαρτάται από το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργούν οι επιδόσεις του 2024 και του 2025. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η συγκράτηση των καθαρών δαπανών το 2024 άνοιξε τον δρόμο για τις παροχές που εφαρμόζονται ήδη, ενώ δημιουργεί πρόσθετο χώρο και για νέες παρεμβάσεις.

Η τελική εικόνα θα αποσαφηνιστεί την άνοιξη του 2026, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2025 και η Eurostat τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα. Τότε, τα έσοδα δεν θα αποτιμηθούν απλώς ως ποσοστά, αλλά ως πραγματικά διαθέσιμα ποσά που μπορούν να μετατραπούν σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr