Πυροσβεστική: "Σήμα" της πολιτικής ηγεσίας για 3.630 μόνιμες προσλήψεις

Ποιοι παίρνουν προβάδισμα διορισμού - "Αγκάθι" το ηλικιακό όριο
Σήμα για τις πρώτες μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2023 έδωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μετά την αύξηση κατά 3.630 των οργανικών θέσεων

Σήμα για τις πρώτες μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2023 έδωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μετά την αύξηση κατά 3.630 των οργανικών θέσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της Πυροσβεστικής και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, προβλέπεται εντός των επόμενων μηνών η έκδοση της πρώτης προκήρυξης με 500 μόνιμες θέσεις στα πλαίσια της σταδιακής έκδοσης διαγωνισμών για κάθε επόμενο έτος.

Η στελέχωση της Πυροσβεστικής σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί -σε πρώτη φάση-  εντός των επόμενων μηνών καθώς επείγει η στελέχωση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2023.

Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, σε πρόσφατη τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε πως είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας και του Αρχηγείου οι προκηρύξεις να μοριοδοτούν ξεχωριστά τους εποχικούς πυροσβέστες. «Είναι στις προθέσεις μας να προστεθούν άλλοι 500 το 2023 και το 2024 μέχρι να συμπληρώσουμε την οροφή του προσωπικού που χρειαζόμαστε στο Πυροσβεστικό Σώμα» σημείωσε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε σκοπό αυτούς τους 500 που θα προσλαμβάνουμε να τους προσλαμβάνουμε από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών γιατί αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία και την αξιόλογη εμπειρία τους».

Σημειώνεται ότι ουσιαστικά πρόθεση του Αρχηγείου του ΠΣ είναι να μοριοδοτηθούν οι υποψήφιοι στο ίδιο "μοτίβο" με την πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη 500 "δασοκομάντο" στις νεοσύστατες υπηρεσίες των ΕΜΟΔΕ. «Και οι ΕΜΟΔΕ προέρχονται από τους εποχικούς και το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τουρνάς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνταγματικά ο διαγωνισμός δεν μπορεί να αποκλείσει υποψηφίους, ωστόσο θα προβλέπεται εκ νέου η σχετική μοριοδότηση από τη "δεξαμενή" του εποχικού προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση, δεν προβλέπεται εμπλοκή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία.

"Αγκάθι" το ηλικιακό όριο - Τα μόρια που προβλέπονται

Εκεί όπου υπάρχει προβληματισμός τόσο στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας όσο και των εποχικών πυροσβεστών, είναι τα ηλικιακά όρια που θα προβλέπονται από την προκήρυξη.

Για το συγκεκριμένο "αγκάθι" και σημείο τριβής, ο κ. Τουρνάς απαντώντας απέφυγε να απαντήσει άμεσα και τόνισε ότι τα ηλικιακά όρια θα τεθούν με την έκδοση της σχετικής προκήρυξης που θα λάβει πρώτα την έγκριση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, για τις όποιες επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Εφόσον ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος, τότε θα προβλέπονται μεταξύ άλλων μόρια στον υποψήφιο που απασχολήθηκε ως πυροσβέστης εποχικής απασχόλησης στο Π.Σ. για κάθε αντιπυρική περίοδο στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) και στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΔΙ.Π.Υ.).

Τέλος, μόρια θα προβλέπονται εφόσον στο πρόσωπο πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης συντρέχει και η ιδιότητα του εθελοντή πυροσβέστη ενώ προβάδισμα θα λαμβάνουν όσοι έχουν την ιδιότητα του εθελοντή του Π.Σ. και τουλάχιστον
τριετή συνολική πραγματική υπηρεσία.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram