Νέα εγκύλιος Υπ. Εσωτερικών: Κατοχυρωμένες οι προσλήψεις των γραπτών διαγωνισμών
Αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ όλων των ειδικοτήτων


Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε (ερμηνευτική) εγκύκλιο του νόμου 5149/2024. Στο σημείο 12 της εγκυκλίου γίνεται σαφής αναφορά για την κάλυψη θέσεων από γραπτούς διαγωνισμούς.
Ως γνωστόν ο νόμος 5149/2024 αφενός “κατοχυρώνει” τις θέσεις που θα καλύπτονται από επιτυχόντες πανελλήνιων γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ, αφετέρου αναδεικνύει τη σημασία της “βαθμολογίας στη γραπτή εξέταση και τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις“.
Νέα εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ.: Τι σηματοδοτεί
Η (ερμηνευτική) εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου σηματοδοτεί δύο πράγματα:
1) Την απορρόφηση όλων των επιτυχόντων του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (2Γ/2022), κάτι που ήδη συμβαίνει (δείτε ΕΔΩ)
2) Την ανάδειξη των πανελλήνιων γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ ως το κορυφαίο εργαλείο “αξιοκρατίας και διαφάνειας“, αφού ρητά αναφέρεται ότι στο εξής όλοι προγραμματισμοί προσλήψεων, για ΠΕ και ΤΕ, θα κατευθύνονται στις γραπτές εξετάσεις

Μόνιμη πρόσληψη στο Δημόσιο για όλες τις ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ
Εάν είστε πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ και επιθυμείτε μόνιμη πρόσληψη σε φορέα του Δημοσίου έχετε μία κραταιά επιλογή: να συμμετάσχετε στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες ανεξαιρέτως.
Ο λόγος για τον οποίο οι γραπτοί διαγωνισμοί κάνουν δεκτούς όλους τους τίτλους σπουδών είναι ότι η προκήρυξη του (επικείμενου) γραπτού διαγωνισμού θα έχει την ειδικότητα “ΠΕ (ή ΤΕ) Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών“.
Για αυτήν την ειδικότητα γίνονται δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Γιατί να συμμετάσχετε
Όλοι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής:
- Οι γραπτοί διαγωνισμοί ευνοούν τις πιο νέες ηλικίες πτυχιούχων. Δείτε γιατί: Στις προκηρύξεις “Κ” η προϋπηρεσία πρέπει να είναι συναφής με το αντικείμενο της θέσης. Στους γραπτούς διαγωνισμούς “μετράει” οποιαδήποτε εμπειρία. Στις προκηρύξεις “Κ” πριμοδοτείται η προϋπηρεσία έως 588 μόρια (7 χρόνια). Στους γραπτούς διαγωνισμούς η εμπειρία δίνει μόλις ένα μόριο το χρόνο με ανώτατο όριο μοριοδότησης τα πέντε χρόνια (δηλαδή μάξιμουμ 5 μόρια).
- Οι πανελλήνιοι γραπτοί διαγωνισμοί είναι “τι θα γράψεις“. Εφόσον ένας υποψήφιος γράψει καλύτερα από έναν άλλον με πλούσια τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες), μπορεί να περάσει μπροστά στη σειρά κατάταξης, λόγω περιορισμένων προσαυξήσεων.
2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Τι είναι τα τεστ CAT
Τα τεστ CAT (προσαρμοστικά τεστ – Computerized Adaptive Testing) εμφανίζουν τις ερωτήσεις ανάλογα με το τι έχει απαντήσει ο υποψήφιος στην προηγούμενη ερώτηση. Αν έχει απαντήσει σωστά η επόμενη ερώτηση είναι πιο δύσκολη. Αν έχει απαντήσει λάθος η επόμενη ερώτηση είναι πιο εύκολη.
Οι ερωτήσεις στα τεστ CAT βασίζονται στη συλλογιστική. Αξιολογούν, δηλαδή, την ικανότητα του εξεταζόμενου στη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων ή προβλημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ερωτήσεις στα τεστ CAT, μοιάζουν με ασκήσεις λογικής ή σενάρια.
Συγκρατήστε ότι:
- Ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός δεν θα γίνει με χαρτιά αλλά σε υπολογιστές. Κάθε υποψήφιος θα έχει μπροστά του έναν υπολογιστή.
- Τα εξεταστικά κέντρα δεν θα είναι σχολεία αλλά κέντρα με υποδομές και δίκτυα προκειμένου να στηθούν οι υπολογιστές.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους τους υποψηφίους είναι να απαντήσουν σωστά σε όσες περισσότερες ερωτήσεις (μεγάλης δυσκολίας) μπορούν. Για να συμβεί αυτό απαιτείται εξάσκηση από τώρα.
Μετράει ιδιαίτερα το πόσο έγκαιρα θα ξεκινήσει ένας υποψήφιος την προετοιμασία του.
Μετατρέψτε το χρόνο σε σύμμαχο. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ είχαν μόλις 73 μέρες “καθαρής” προετοιμασίας. Αποτέλεσμα; Από τους συμμετέχοντες έπιασε τη βάση μόνο το 19%.
Ο χρόνος ανάμεσα στην έκδοση της προκήρυξης και στην διενέργεια των εξετάσεων θα είναι μικρός. Όσοι υποψήφιοι αναμένουν πρώτα την έκδοση της προκήρυξης για να ξεκινήσουν προετοιμασία θα μείνουν αρκετά πίσω.
Ξεκινήστε τώρα την προετοιμασία σας με τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους εκπαιδευτές.