Μεγάλος διαγωνισμός μονίμων "τινάζεται στον αέρα" - Ποιους αφορά
Αναμένεται παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών
Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία καταργείται η ειδική εμπειρία για το 50% των θέσεων.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνεται η 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του ΑΣΕΠ, κατά το μέρος που προβλέπει ότι η “ειδική εμπειρία”… λαμβάνεται υπόψη και για τις θέσεις για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο κατάταξης».
Να σημειωθεί ότι οι οριστικοί πίνακες για τους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ μόλις τον περασμένο Ιούλιο και είχαν μείνει εκτός διορισμού 163 εργαζόμενοι. Μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ήδη εργαζομένων στο πρόγραμμα έως και 20 συναπτά έτη, που θα μείνουν εκτός να ανέλθει περίπου στους 1.100.
“Απαράδεκτη απόφαση”
Στην ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ «τραγική και απαράδεκτη» καθώς επίσης ότι «δεν υπολογίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και παίζει ρουλέτα τις ζωές των εργαζομένων».
Ενημερώνει επίσης «κυβέρνηση, αρμόδιους φορείς, ΚΕΔΕ, βουλευτές, κόμματα και ΑΣΕΠ ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτή αυτή την απόφαση τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη βγει τα οριστικά αποτελέσματα». Τέλος προειδοποιεί «την Κυβέρνηση και τον ΑΣΕΠ ότι δεν θα ανεχτούμε να χαθεί καμία θέση των εργαζομένων», ενώ ήδη έχει δρομολογήσει συναντήσεις στη Βουλή για όλα τα θέματα.
Η αντιμετώπιση του θέματος είναι πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα εκδοθούν νέοι πίνακες, λαμβάνοντας όμως υπόψη προηγούμενη σχετική πρόταση του ΑΣΕΠ, να υπάρξει δηλαδή νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε στους νέους οριστικούς πίνακες να συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που περιλαμβάνονται στους σημερινούς οριστικούς πίνακες, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται σε απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, ήταν δικαιολογημένη η εμπιστοσύνη τους στο σχετικό νόμο που προέβλεπε αυξημένη μοριoδότηση στην ειδική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης: