Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2022: Έτσι θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί

Όλα τα "μυστικά" βήμα - βήμα
Όσοι διαθέτουν εντοπιότητα βρίσκονται πολύ κοντά στη μόνιμη πρόσληψη

Γράφουν: Παναγής Γκιόλμας - Πέτρος Παπαβασιλείου

Τη διαδικασία πρόσληψης μέσω του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2022 αποκαλύπτει το workenter.gr.

Με συγκεκριμένα παραδείγματα θα δείξουμε πως κινείται η διαδικασία μόνιμου διορισμού μέσω των εξετάσεων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Συγκρατήστε και μελετήστε διεξοδικά αυτό το κείμενο, λύστε τις οποιεσδήποτε απορίες σας, γνωρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία επιλογής εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θα ισχύει στο εξής για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η Αντιγόνη φιλόλογος, ο Γιώργος αρχαιολόγος, ο Γιάννης πτυχιούχος Παντείου, η Ελένη γεωπόνος, ο Τηλέμαχος πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, όλοι από ΑΕΙ, θέλουν να συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό.

Κάνουν τα εξής:

1η κίνηση: Υποβάλλουν αίτηση από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 20 του ίδιου μήνα. Καταθέτουν τα απαραίτητα για την υποβολή της υποψηφιότητας. Επιπλέον η Ελένη, ως γεωπόνος, καταθέτει και άσκηση άδεια επαγγέλματος.

2η κίνηση: Συμμετέχουν στις εξετάσεις, πιθανότατα τον Απρίλιο. Από τις εξετάσεις έχουν τις εξής επιδόσεις:

 • Αντιγόνη Α μάθημα 58 μονάδες, Β μάθημα 65. Σύνολο μονάδων 123
 • Γιώργος Α μάθημα 55 μονάδες, Β μάθημα 70. Σύνολο μονάδων 125
 • Γιάννης Α μάθημα 53 μονάδες, Β μάθημα 90. Σύνολο μονάδων 143
 • Ελένη Α μάθημα 70 μονάδες, Β μάθημα 80. Σύνολο μονάδων 150
 • Τηλέμαχος Α μάθημα 80 μονάδες, Β μάθημα 60. Σύνολο μονάδων 140

Ο Γιάννης απορρίπτεται από τη συνέχεια της διαδικασίας. Στο πρώτο μάθημα δεν έπιασε τη βαθμολογική βάση (55 μονάδες).

Η Αντιγόνη, ο Γιώργος, η Ελένη και ο Τηλέμαχος εντάσσονται στον πίνακα των επιτυχόντων. Συνεχίζουν πλέον, με πολύ μεγάλες πιθανότητες, να διεκδικούν μόνιμη θέση.

3η κίνηση: Βγαίνουν προκηρύξεις από τους φορείς. Η Αντιγόνη, ο Γιάννης, η Ελένη και ο Τηλέμαχος -και μόνο αυτοί- υποβάλλουν τη δεύτερη αίτησή τους. Στην νέα, 2η αίτηση, δημιουργούν Μητρώο, επιλέγουν τις θέσεις που τους ενδιαφέρουν και σημειώνουν ιδιότητες που πιθανά να έχουν (μεταπτυχιακά, εμπειρία, γνώση ξένης γλώσσας, εντοπιότητα).

Προσέξτε: Αν δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες δεν σημαίνει ότι δεν διορίζονται, απλώς εάν τις έχουν παίρνουν περισσότερα μόρια.

Η Αντιγόνη είναι φιλόλογος, έχει μεταπτυχιακό ετήσιας φοίτησης, ξέρει άριστα Αγγλικά και δούλευε σερβιτόρα με ένσημα 5 χρόνια. Η τελική βαθμολογία για διορισμό διαμορφώνεται ως εξής: 123 (γραπτές εξετάσεις) + 2 μόρια (μεταπτυχιακό) + 1 μόριο (άριστη γνώση Αγγλικής) + 5 μόρια (εμπειρία). Σύνολο μονάδων διορισμού: 131.

Ο Γιώργος είναι αρχαιολόγος. Δούλευε πωλητής για τρία χρόνια και είναι μόνιμος κάτοικος Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η τελική βαθμολογία για διορισμό διαμορφώνεται ως εξής: 125 (γραπτές εξετάσεις) + 20 (εντοπιότητα) + 3 μόρια (εμπειρία). Σύνολο μονάδων διορισμού: 148.

Η Ελένη είναι γεωπόνος. Δούλευε στην εστίαση για δύο χρόνια. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο επιπέδου intergrated master. Η τελική βαθμολογία για διορισμό διαμορφώνεται ως εξής: 150 (γραπτές εξετάσεις) + 2 μόρια (εμπειρία) + 1 (intergrated master). Σύνολο μονάδων διορισμού: 153.

Ο Τηλέμαχος είναι γυμναστής και δεν έχει προϋπηρεσία, ξένη γλώσσα, εντοπιότητα και μεταπτυχιακό. Σύνολο μονάδων διορισμού: 140

Οπότε ο προσωρινός πίνακας διοριστέων διαμορφώνεται ως εξής:

 • Ελένη 153 μόρια
 • Γιώργος 148
 • Τηλέμαχος 140 μόρια
 • Αντιγόνη 131 μόρια

Το πόσοι θα διοριστούν μέσα από τις "επιμέρους" προκηρύξεις των φορέων εξαρτάται από τον αριθμό των θέσεων που θα περιλαμβάνουν αυτές οι προκηρύξεις.

Σημαντικό: Τα προσόντα που δίνουν προσαυξήσεις δεν χρειάζεται να έχετε τώρα. Θα πρέπει να τα έχετε όταν σας καλέσει το ΑΣΕΠ να κάνετε τη δεύτερη αίτηση για την επιλογή θέσεων στους φορείς. Επαναλαμβάνουμε ότι όποιος δεν τα έχει δεν σημαίνει ότι "κόβεται", απλώς δεν παίρνει τα επιπλέον μόρια, όπως συμβαίνει και στις προκηρύξεις "Κ".

Συγκρατήστε τώρα τον πίνακα με τα μόρια που δίνουν οι ιδιότητές σας και προστίθενται στη βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων.

 • Διδακτορικό: 5 μόρια (αρκεί να είναι αποδεκτό από το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών)
 • Μεταπτυχιακό: 2 μόρια (τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης)
 • Intergrated master: 1 μόριο
 • Άριστη γνώση ξένης γλώσσας: 1 μόριο (για Γερμανικά ή Αγγλικά η Γαλλικά ή Ισπανικά ή Ιταλικά)
 • Άριστη γνώση 2ης γλώσσας: 0,5 μόριο (για δεύτερη από τις παραπάνω ή γλώσσα που δεν εμπεριέχονται στις προαναφερόμενες - π.χ. Ρουμανικά)
 • Εμπειρία: 5 μόρια (ένα μόριο για κάθε έτος) - ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετράει οποιαδήποτε εμπειρία, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνάφεια της εμπειρίας με τη θέση, όπως είδατε στα παραδείγματα
 • Εντοπιότητα (α΄ περίπτωση): 20 μόρια
 • Εντοπιότητα (β΄ περίπτωση): 10 μόρια

Σημαντικές παρατηρήσεις

 1. Είναι φανερό ότι ο υποψήφιος κερδίζει τη θέση αν είναι επιτυχών στις γραπτές εξετάσεις. Γι΄αυτό επιμένουμε στην καλή προετοιμασία.
 2. Είναι "εγκληματικό" να μην συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό οι υποψήφιοι των περιοχών που έχουν εντοπιότητα. Το βλέπετε από τις μονάδες της προσαύξησης που δίνει αυτή η ιδιότητα. Χριεάζεται να αποδείξουν μόνο ότι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών και να δεσμευτούν ότι θα υπηρετήσουν σε αυτές τουλάχιστον για μια 10ετία. Στο τέλος αυτού του κειμένου θα δείτε ποιες περιοχές δίνουν την α΄ και β΄ εντοπιότητα.

Εντοπιότητα (α περίπτωση) 20 μόρια δίνουν:

 • Μικροί νησιωτικοί δήμοι
 • Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι
 •  Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
 • Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι καθώς και μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι πρωτευουσών νομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Εντοπιότητα (β περίπτωση) 10 μόρια δίνουν:

 • Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι
 • Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και δήμοι πρωτευουσών νομών των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου
 • Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και δήμοι πρωτευουσών νομών με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκων

Κάντε την αίτησή σας με το workenter.gr

Οι ενδιαφερόμενοι για τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2022 (2Γ/2022), θα πρέπει από τώρα να μπουν στην διαδικασία συλλογής των αναγκαίων εγγράφων, δεδομένου ότι από τις 2 Δεκεμβρίου θα υπάρχει ιδιαίτερη πίεση - λόγω επισκεψιμότητας - στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ.

Το τμήμα αιτήσεων του workenter.gr αναλαμβάνει να κάνει την αίτησή σας έγκυρα και ορθά για τη συμμετοχή σας στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό (2Γ/2022).

Συμπληρώστε άμεσα τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή

Στείλτε μήνυμα στο [email protected] αναγράφοντας στο θέμα "ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ 2Γ/2022" και μέσα στο κείμενο το ονοματεπώνυμό σας, ένα τηλέφωνό σας και την βαθμίδα στην οποία ανήκετε (ΠΕ ή ΤΕ).

Εναλλακτικά

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, καλέστε στα τηλέφωνα:

 • 211 9555 099
 • 211 9555 025
 • 211 9555 050
 • 211 9555 022

Ξεκινήστε προετοιμασία - Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία για μόνιμη πρόσληψη

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2Γ/2022).

To workenter.gr σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο "Επίγνωσις", προσφέρουν περιορισμένο αριθμό θέσεων ποιοτικής προετοιμασίας, στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

Η προετοιμασία, στα πρότυπα του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνει:

Κάντε τώρα εγγραφή

Κάντε τώρα εγγραφή στο πρόγραμμα περιορισμένων θέσεων πλήρους προετοιμασίας για όλα τα μαθήματα και τις 17 ενότητες της ύλης στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Τα πακέτα είναι:

 • Basic: 300 ευρώ
 • Dynamic: 400 ευρώ
 • Full Pack: 500 ευρώ

Στις τιμές αυτές δίνεται αυτόματη έκπτωση 10% σε όσους έκαναν προετοιμασία μαζί μας στον γραπτό της ΑΑΔΕ ή έχουν ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία "Διορισμός ΤΩΡΑ" του workenter.gr. Χρησιμοποιώντας το ίδιο e-mail γίνεται αυτόματα η έκπτωση επί της αρχικής τιμής των πακέτων.

Κάντε τώρα εγγραφή ΕΔΩ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: ΔΩΡΕΑΝ ΜΗΤΡΩΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram