Έρχονται νέες αυξήσεις στους μισθούς με μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές
Στα σκαριά μείωση του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών
Το πλάνο για νέες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται υπό συζήτηση, καθώς ενισχύονται οι διαπραγματεύσεις και οι κλαδικές ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται μείωση του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έως και 2,5% μέχρι το 2026.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, προετοιμάζοντας τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται τον Οκτώβριο.
Οι προτάσεις στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές
Στο τραπέζι των συζητήσεων µε τους κοινωνικούς εταίρους (συναντήθηκε ήδη με τη ΓΣΕΕ και την ΓΣΕΒΕΕ) βρίσκονται µέτρα όπως:
- Η σταδιακή κατάργηση των ατοµικών συµβάσεων εργασίας και η αντικατάστασή τους από συλλογικές/κλαδικές.
- Κανείς εργαζόµενος να µην αµείβεται κάτω από τον κατώτατο µισθό.
- Η υποχρέωση κάθε κλάδου να διαπραγµατεύεται, µετά από πρόσκληση και εφόσον υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τις αυξήσεις µισθών µέσα στο έτος.
- Ο ρόλος του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας στον καθορισµό των αυξήσεων, εφόσον υπάρχει διαφωνία των µερών της διαπραγµάτευσης.
- Το ύψος της µείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η συντόµευση του χρόνου υλοποίησης του µέτρου, ώστε να λειτουργήσει ως δέλεαρ για νέες προσλήψεις. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 0,5% το 2025 και 1% το 2026, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό να µεγαλώσει στο 2%-2,5%, καθώς τα έσοδα στον ΕΦΚΑ πηγαίνουν πολύ καλά και οι όποιες µειώσεις θα ισοσκελιστούν µε την αύξηση των ασφαλισµένων από τις προσλήψεις.
Οι στόχοι των μέτρων για τους μισθούς
Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του καθεστώτος, ενσωµατώνοντας σχετική οδηγία της ΕΕ για την επάρκεια των κατώτατων µισθών, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει συσταθεί επιτροπή που µέχρι τον ερχόµενο Οκτώβριο θα προτείνει µέτρα, µε στόχο:
- Την προώθηση των συλλογικών διαπραγµατεύσεων για τον καθορισµό των µισθών
- Την προώθηση επαρκών επιπέδων νόµιµων κατώτατων µισθών
- Τη βελτίωση της πραγµατικής πρόσβασης όλων των εργαζοµένων στην προστασία µε τη µορφή κατώτατου µισθού.
Οι αλλαγές θα κινούνται στη φιλοσοφία της οδηγίας, που είναι η θέσπιση ενός πλαισίου για τον καθορισµό και την επικαιροποίηση των κατώτατων µισθών, σύµφωνα µε ένα σύνολο σαφών κριτηρίων.
Ο κατώτατος µισθός θα επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά διετία (ή το αργότερο ανά τετραετία για τις χώρες που χρησιµοποιούν µηχανισµό αυτόµατης τιµαριθµικής αναπροσαρµογής). Ωστόσο, η οδηγία δεν προβλέπει συγκεκριµένο επίπεδο κατώτατου µισθού το οποίο πρέπει να επιτύχουν τα κράτη-µέλη.