Εικόνες

28 Φεβρουαρίου

Η τραγωδία στα Τέμπη – Η μαύρη νύχτα που η Ελλάδα θρήνησε τα παιδιά της

Η τραγωδία στα Τέμπη – Η μαύρη νύχτα που η Ελλάδα θρήνησε τα παιδιά της

Ήταν Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, μια ημέρα σαν σήμερα, αμέσως μετά από ένα γιορτινό τριήμερο. Οι επιβάτες του Intercity 62 είχαν περάσει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα με τις οικογένειες και τους φίλους τους και επέστρεφαν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Στα βαγόνια βρίσκονταν δεκάδες νέοι που κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα στα σπίτια τους.

Η αμαξοστοιχία έφτασε στη Λάρισα με μικρή καθυστέρηση και αναμενόταν να φτάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη συμπρωτεύουσα. Μερικοί επιβάτες είχαν ήδη αποκοιμηθεί, ενώ άλλοι συζητούσαν ακόμη με τις παρέες τους. Όμως στις 23:21, κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός στα Τέμπη, τα πάντα άλλαξαν. Η επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική, οδηγώντας στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Η σύγκρουση και οι πρώτες στιγμές χάους

Οι δύο συρμοί —η επιβατική με περίπου 350 επιβάτες και η εμπορική— βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Αμέσως μετά τη μετωπική σύγκρουση, τα πρώτα βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν τις επόμενες ημέρες ήταν αποκαρδιωτικές και αποτύπωναν το μέγεθος της πρωτοφανούς σιδηροδρομικής καταστροφής.

Μέσα στο χάος, όσοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους άρχισαν να φωνάζουν: «Βγείτε όλοι έξω, βγείτε από το τρένο». Λίγες ώρες αργότερα, ο επιζών Στάθης Καρράς περιέγραψε στην ATHENS VOICE:
«Πετάξαμε τις βαλίτσες για να δημιουργήσουμε χώρο γιατί είχαμε εγκλωβιστεί. Όποιος ήταν εκτός τρένου, του πετάγαμε τις βαλίτσες να τις στοιβάξει πάνω σε μία λαμαρίνα που υπήρχε για να μπορέσουμε να πέσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Βγήκαμε από το βαγόνι και βοηθήσαμε και τους υπόλοιπους να κατέβουν. Κάθε άτομο που έβγαινε, φτιάχναμε από την αρχή τον πύργο από τις βαλίτσες. Μόνο όταν πήδηξε και ο τελευταίος από το βαγόνι, απομακρυνθήκαμε από το σημείο. Κουβαλήσαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε».

Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι διασώσεις και η αγωνία των οικογενειών

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πυροσβέστες για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και την κατάσβεση της φωτιάς. Ασθενοφόρα μετέφεραν συνεχώς τραυματίες και σορούς — άλλοι σε πιο βαριά κατάσταση, άλλοι ελαφρύτερα. Γονείς κατευθύνονταν στα νοσοκομεία αναζητώντας τα παιδιά τους και καλούνταν να δώσουν δείγματα DNA για την ταυτοποίηση σορών ή ανθρώπινων μελών που εντοπίζονταν στον τόπο της τραγωδίας.

Διασώστες και ασθενοφόρα επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη. EUROKINISSI

Διασώστες και ασθενοφόρα επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη. EUROKINISSI

Με το πρώτο φως της ημέρας, διασώστες και συγγενείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη πραγματικότητα: 57 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Ένας νεαρός φοιτητής ήταν ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι. Μέχρι και σήμερα, τρία χρόνο μετά, ο Γεράσιμος παραμένει σε κώμα.

Τα επίσημα στοιχεία των θυμάτων και τραυματιών

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Από αυτούς, οι 56 ταυτοποιήθηκαν μέσω βιολογικού υλικού, ενώ σε μία περίπτωση αγνοούμενης δεν βρέθηκε δείγμα. Η διαδικασία ταυτοποίησης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στην πυρκαγιά — έως και 1.300 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 25 σοβαρά. Συνολικά 66 τραυματίες νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 6 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.Credit: EUROKINISSI

Επιχειρήσεις διάσωσης στο σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.  EUROKINISSI

Το εθνικό πένθος και οι πολιτικές εξελίξεις

Την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος κηρύχθηκε τριήμερο Εθνικό Πένθος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το σημείο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διέκοψε την επίσημη επίσκεψή της στη Μολδαβία για να μεταβεί στην Ελλάδα και να «υποστηρίξει όσους το χρειάζονται».

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης. EUROKINISSI

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της σύγκρουσης. EUROKINISSI

Τον τόπο της τραγωδίας επισκέφθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής —ο οποίος παραιτήθηκε το απόγευμα της 1ης Μαρτίου—, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά το δυστύχημα παραιτήθηκαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης.

Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Daily Review

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr