Εργασιακός Νόμος: Διάλειμμα στους χώρους εργασίας
Ποια η χρονική διάρκεια
Η χορήγηση διαλείμματος στους εργαζόμενους, αποτελεί μία από τις παρεμβάσεις που ενσωματώθηκαν στον πρόσφατο εργασιακό νόμο (ν.4808/21). Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι εφεξής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν διάλειμμα από την εργασία τους κάθε 4 ώρες και όχι κάθε 6 ώρες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, το διάλειμμα αυτό θα έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια, η οποία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 30 λεπτά ημερησίως.
Στόχος αυτής της παρέμβασης, για την οποία υπήρξε ειδική αναφορά και στην εφαρμοστική εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για τον σχετικό νόμο, είναι να πάψουν τα φαινόμενα καταχρηστικών πρακτικών στους χώρους δουλειάς.
Είχε διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που χορηγούσαν μεγάλης διάρκειας διαλείμματα (πχ 1 ώρα ημερησίως), αλλά την ίδια στιγμή πραγματοποιούσαν και ανάλογη επιμήκυνση στο χρόνο απασχόλησης του εργαζόμενου. Εννοείται ότι όλη αυτή η παρέμβαση γινόταν χωρίς να υπάρξει ανάλογη αύξηση του μισθού. Γι’ αυτό και στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας.
Την ίδια στιγμή, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα, αν προηγηθεί η κατάλληλη διαβούλευση ανάμεσα στον εργοδότη και στους εργαζόμενους, να χορηγείται διάλειμμα, μεγαλύτερης διάρκειας από τα 30 λεπτά. Αυτό θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που είναι η φύση της εργασίας τέτοια και η ένταση τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογείται το μεγαλύτερο διάλειμμα, χρονικά.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και από τις δύο πλευρές η υγεία και η ασφάλεια του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και οι όποιοι κίνδυνοι τυχόν να απορρέουν από την οργάνωση του χρόνου εργασίας.
Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι εάν έχει συμφωνηθεί διακεκομμένο ωράριο απασχόλησης, τότε μπορεί να εφαρμοστεί και ενιαία διακοπή της εργασίας για χρονικό διάστημα τριών ωρών, το λιγότερο.