Ποιοι ενοικιαστές κινδυνεύουν πλέον με ταχύτερη έξωση
Νέα δεδομένα ισχύουν για τους ενοικιαστές που καθυστερούν συστηματικά την πληρωμή του ενοικίου, καθώς ο νόμος 5303/2026 αλλάζει τη διαδικασία έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου.
Οι νέες ρυθμίσεις καθορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης όταν ο ενοικιαστής δεν καταβάλλει εγκαίρως τα μισθώματα, αλλά και τις προθεσμίες που έχει ο τελευταίος για να πληρώσει ή να αντιδράσει.
Ποιοι ενοικιαστές βρίσκονται σε κίνδυνο
Στο επίκεντρο βρίσκονται όσοι καθυστερούν επανειλημμένα την πληρωμή του ενοικίου χωρίς επαρκή αιτιολογία.
Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής απόδοσης του ακινήτου όταν:
- η μίσθωση αποδεικνύεται με έγγραφο,
- έχει επιδοθεί έγγραφη όχληση μέσω δικαστικού επιμελητή,
- έχουν περάσει τουλάχιστον 15 ημέρες από την επίδοση της όχλησης χωρίς να έχει εξοφληθεί η οφειλή.
Αν ο ενοικιαστής πληρώσει μέσα στο δεκαπενθήμερο και μπορεί να αποδείξει εγγράφως την καταβολή, κατά κανόνα αποφεύγεται η έκδοση διαταγής.
Ωστόσο, υπάρχει μία κρίσιμη εξαίρεση: όταν οι καθυστερήσεις είναι επανειλημμένες, η εξόφληση την τελευταία στιγμή δεν αποκλείει απαραίτητα την έξωση.
Η παγίδα της επαναλαμβανόμενης καθυστέρησης
Αυτό είναι και το σημαντικότερο σημείο της νέας διαδικασίας.
Ένας ενοικιαστής που καθυστερεί συστηματικά και πληρώνει μόνο μετά την αποστολή εξωδίκου δεν θεωρείται ότι προστατεύεται επ’ αόριστον επειδή εξοφλεί κάθε φορά μέσα στην προθεσμία.
Σε περίπτωση επανειλημμένης δυστροπίας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία απόδοσης του μισθίου ακόμη και αν τα χρέη τακτοποιηθούν μετά την όχληση.
Παράλληλα, έγγραφη όχληση απαιτείται μόνο την πρώτη φορά, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων.
Τι ισχύει όταν έχει λήξει το μισθωτήριο
Διαταγή απόδοσης μπορεί να εκδοθεί και όταν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνημένη διάρκεια της μίσθωσης.
Το ίδιο ισχύει όταν μια μίσθωση ορισμένου χρόνου συνεχίστηκε μετά τη λήξη της και μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, αρκεί η έναρξη και η λήξη της να αποδεικνύονται εγγράφως.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει επιδώσει εξώδικη πρόσκληση για την παράδοση του ακινήτου τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα.
Σε πόσες ημέρες μπορεί να γίνει η έξωση
Η διαταγή απόδοσης αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
Όταν εκδίδεται λόγω καθυστέρησης των ενοικίων, μπορεί να εκτελεστεί μετά την πάροδο 20 ημερών από την επίδοσή της στον ενοικιαστή.
Όταν εκδίδεται επειδή έληξε η μίσθωση, η εκτέλεση μπορεί να γίνει μετά την πάροδο δύο μηνών.
Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την επίδοση της διαταγής.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ενοικιαστές
Οι ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία δεν πρέπει να αγνοούν εξώδικα, ειδοποιήσεις ή δικαστικά έγγραφα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται:
- στην ημερομηνία επίδοσης της όχλησης,
- στην απόδειξη πληρωμής των οφειλών,
- στην προθεσμία των 15 ημερών,
- στην προθεσμία άσκησης ανακοπής,
- στις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις, ακόμη και αν τα ποσά τελικά εξοφλούνται.
Οι νέες διατάξεις κάνουν αυστηρότερη τη θέση όσων αφήνουν συστηματικά απλήρωτα τα ενοίκια, ενώ ενισχύουν τη δυνατότητα των ιδιοκτητών να ζητούν ταχύτερα την απόδοση του ακινήτου.
- 7 λεπτά πριν Ποια προϊόντα θα δουν μείωση 5%: Πως θα τα αναγνωρίσεις
- 22 λεπτά πριν Ρύθμιση 72 δόσεων για χρέη στην Εφορία – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν και τι προβλέπεται
- 36 λεπτά πριν Επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο για 500.000 ασφαλισμένους – Η νέα δυνατότητα επιλογής μεταξύ ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ








