ΠΕΑΔ: Επείγουσα ανάγκη για 4.667 διορισμούς εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Έντονη ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ), ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε τουλάχιστον 4.667 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και επιπλέον 281 προσλήψεις σε Μουσικά Σχολεία.
Σύμφωνα με την ΠΕΑΔ, παρά τους 13.296 μόνιμους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία (2021–2024), τα κενά συνεχίζουν να παραμένουν σε χιλιάδες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων.

Πάνω από 7.100 κενές θέσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Σύμφωνα με την ΠΕΑΔ, μέχρι τον Αύγουστο του 2024 καταγράφηκαν 4.567 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προστέθηκαν και 2.609 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Συνολικά, οι ανάγκες ξεπερνούν τις 7.100 θέσεις.
Ενδεικτικά, από την Α’ φάση των προσλήψεων του 2024:
- Στους Φιλολόγους (ΠΕ02) υπήρχαν 885 κενά και 524 συνταξιοδοτήσεις – σύνολο 1.409 θέσεις
- Στους Φυσικούς (ΠΕ04.01) 239 + 179 – σύνολο 418
- Στους Μηχανολόγους (ΠΕ82) 137 + 82 – σύνολο 219
- Στη Νοσηλευτική (ΠΕ87.02) 60 + 13 – σύνολο 73
Η ΠΕΑΔ σημειώνει πως τα παραπάνω κενά δεν είναι προσωρινά, αλλά επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο. Οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε καταργημένες οργανικές θέσεις, πολυετείς αποσπάσεις και ελλείψεις σε ειδικά σχολεία, όπως τα Πρότυπα, Πειραματικά, Εκκλησιαστικά και Δημόσια Ωνάσεια.
Προτάσεις της ΠΕΑΔ προς το Υπουργείο Παιδείας
Η Ένωση καλεί την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε:
- Διορισμούς με δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας.
- Ίδρυση νέων οργανικών θέσεων για τη σταθεροποίηση των σχολείων και την αντιμετώπιση της “ομηρίας” των αναπληρωτών.
- Προτεραιότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κυρίως στα πανελλαδικά μαθήματα και στα σχολεία με Τράπεζα Θεμάτων.
- Διορισμούς σε Πρότυπα, Πειραματικά, Εκκλησιαστικά και Ωνάσεια, όπου διαπιστώνονται πάγιες ανάγκες χωρίς αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
- Κάλυψη οργανικών θέσεων που παραμένουν κενές επί σειρά ετών, εξαιτίας μακροχρόνιων αποσπάσεων στελεχών.
- Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των οργανικών κενών, ώστε να αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και να μην αποκλείει πολυπληθείς ειδικότητες.
- Κάλυψη των 281 υφιστάμενων οργανικών στα Μουσικά Σχολεία, με δημιουργία νέων όπου απαιτείται.
Όπως σημειώνει η ΠΕΑΔ, υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι οριστικοί πίνακες τόσο για τη Γενική όσο και για την Ειδική Αγωγή, κάτι που σημαίνει ότι οι μόνιμοι διορισμοί για το 2025 μπορούν να προγραμματιστούν εγκαίρως. Η Ένωση τονίζει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για το Υπουργείο να κινηθεί άμεσα, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με το απαραίτητο προσωπικό στη θέση του.
«Η ουσιαστική ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω μόνιμων διορισμών είναι πλέον όχι μόνο σκόπιμη, αλλά και απολύτως αναγκαία. Οι εκπαιδευτικοί στήριξαν έμπρακτα τη Δημόσια Εκπαίδευση και η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο τους» ανακοινώνει χαρακτηριστικά η ΠΕΑΔ.
- 8 λεπτά πριν Στις 2 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο
- 11 λεπτά πριν Τραγωδία στην Κέρκυρα: Νεκρή 84χρονη τουρίστρια που ανασύρθηκε από τη θάλασσα
- 13 λεπτά πριν Πανελλαδικές 2026: Δείτε τι έπεσε στο Γραμμικό Σχέδιο
















