Σενάρια για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οδηγίες σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος
Τί λένε γερμανικές στρατιωτικές εκθέσεις και η “πολιτική προστασία” των ΗΠΑ
Γερμανικά σενάρια για το ενδεχόμενο ενός Παγκοσμίου Πολέμου και οδηγίες των ΗΠΑ για περίπτωση ακτινοβολίας μετά από πυρηνικό χτύπημα, είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε.
Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία και η ευθεία αναφορά του Κρεμλίνου για το τί μπορεί να επακολουθήσει σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Δύσης, καθώς είχαν προηγηθεί τα ουκρανικά χτυπήματα επί ρωσικού εδάφους με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, “πυροδοτούν” με τη σειρά τους τα χειρότερα σενάρια.
Η γερμανική έκθεση των 1.000 σελίδων
H γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε λόγο για «μυστική στρατηγική έκθεση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τον ρόλο της οικονομίας σε περίπτωση επίθεσης του Πούτιν στα ανατολικά».
Η πρώτη έκδοση του εν λόγω στρατηγικού σχεδίου έχει έκταση 1.000 σελίδων, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό απαριθμούνται όλα τα κτήρια και οι υποδομές που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας για στρατιωτικούς λόγους. Περιλαμβάνονται επίσης σχέδια για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η χώρα σε περίπτωση επίθεσης ή και πριν από αυτήν, σε περίπτωση που η κατάσταση κριθεί τεταμένη – εάν για παράδειγμα ο ρωσικός στρατός προβεί σε κάποιον ελιγμό στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Γερμανία θελήσει να λάβει αποτρεπτικά αντίμετρα.
Οι οδηγίες των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος
Ο ιστότοπος ready.gov/radiation των ΗΠΑ λέει στους αμερικανούς πολίτες τί να κάνουν σε περίπτωση ακτινοβολίας. Ανάμεσα σε άλλα:
–Τους συστήνει να κατεβάσουν την εφαρμογή FEMA στα κινητά τους (κάτι σαν το 112 στην Ελλάδα).
– Να έχουν ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρίες, για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί εάν αποτύχουν άλλες μορφές επικοινωνίας.
– Να κατασκευάσουν ένα κιτ ανεφοδιασμού έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβάνοντας μια εφεδρική αλλαξιά ρούχων για κάθε μέλος της οικογένειας, μια σακούλα απορριμμάτων για να τοποθετήσουν τα μολυσμένα ρούχα και σφραγισμένα τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
– Να κάνουν ένα οικογενειακό σχέδιο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και να αποφασίσουν πού θα συναντηθεί η οικογένεια τους εάν δεν μπορούν να συναντηθούν στο σπίτι.
– Να περιορίσουν τον χρόνο έκθεσης στην ακτινοβολία, να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από μια ραδιενεργή πηγή και να προστατευθούν από την ακτινοβολία πηγαίνοντας όσο πιο μέσα γίνεται σε ένα ανθεκτικό κτίριο.
– Να βγάλουν τα μολυσμένα ρούχα: Αυτό μπορεί να αφαιρέσει έως και το 90% του ραδιενεργού υλικού. Καθώς βγάζουν τα ρούχα ή έστω τις εξωτερικές στρώσεις (π.χ. όχι εσώρουχα) να είναι πολύ προσεκτικοί για να αποτρέψουν την ανακίνηση της ραδιενεργής σκόνης και να αποφύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, αν είναι δυνατόν.
– Εάν γίνεται, να κάνουν ντους ή να πλυθούν με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσουν τυχόν ραδιενεργά σωματίδια από το δέρμα ή τα μαλλιά που δεν ήταν καλυμμένα. Εάν δεν μπορούν να πλυθούν, να χρησιμοποιήσουν ένα μαντηλάκι ή ένα καθαρό υγρό πανί για να σκουπίσουν τυχόν δέρμα ή τρίχες που δεν ήταν καλυμμένες. Το αντισηπτικό δεν προστατεύει από ραδιενεργό υλικό.