Συντάξεις: Μειωμένο επίδομα αντί αυξήσεων για 750.000 ασφαλισμένους
"Ψαλίδι" 50% σε σχέση με αυτό που έλαβαν πέρυσι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη νέα ασφαλιστική ρύθμιση
Μειωμένο επίδομα αντί αύξησης θα δουν 750.000 συνταξιούχοι από την κυβέρνηση, που έχουν προσωπική διαφορά. Ποιους αφορά
Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς θεωρείται δυσμενής εξέλιξη που ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες «φρόντισαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση της διαχείρισης σημαντικών κεφαλαίων και της εγγύησης κεφαλαίου και αποδόσεων στα ομαδικά συνταξιοδοτικά τους προγράμματα, “σπρώχνοντας” τους πελάτες τους προς τη λύση των ΤΕΑ» .
ΔΕΙΤΕ: “Συντάξεις: “Κόκκινο” από το υπ. Οικονομικών για αυξήσεις έως και 30.000 ευρώ ετησίως”
Μειωμένο επίδομα αντί αύξησης για όσους έχουν προσωπική διαφορά. Εισφορά αντί για πέναλτι για όσους συνταξιούχους θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Συντάξεις: Θα λάβουν το μισό επίδομα σε σχέση με πέρυσι
Με μοναδικό θετικό μέτρο τη μείωση του πέναλτι στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, το μίνι ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας, που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που διαιωνίζουν αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων, ενώ ανοίγει νέο μέτωπο, αυτά με τα Επαγγελματικά Ταμεία (TEA), καθώς θα προβλέπει επιβολή οριζόντιου φορολογικού συντελεστή 15% στις συνταξιοδοτικές εφάπαξ παροχές.
Ειδικότερα, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές για χορήγηση των ετήσιων αυξήσεων και στους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους, 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν και φέτος επίδομα αντί αύξησης, το οποίο μάλιστα θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Συντάξεις: Πως θα δοθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τη διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα θα έχει ως εξής:
α) 200 ευρώ για συνταξιούχο στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου του 2023, του αθροιστικού συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
β) 150 ευρώ για συνταξιούχο στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 του συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
γ) 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023, του αθροιστικού συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1 .100,01 ευρώ έως και 1.500ευρώ.
Στις λεγόμενες θετικές διατάξεις το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του πέναλτι (30%) στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.
Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται από την 1η/ 1/2024 και προβλέπει ότι στους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται θα επιβάλλεται ειδική εισφορά που θα φτάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία.
Συντάξεις: Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) η εισφορά θα φθάνει το 40%.
Ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης που θα προκόψει για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης.
Επίσης τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να εργάζονται χωρίς περικοπή ολόκληρης της σύνταξής τους. Μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι με αναπηρία (εκτός από ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα και νοητική υστέρηση) δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτονται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα.
Με τη νέα ρύθμιση, θα επιτρέπεται η εργασία προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία. Όπως αναφέρουν με κοινή ανακοίνωσή τους, «οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι στα TEA κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει, μετά από μονομερή παρέμβαση ίου κράτους που δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση αυτών των Ταμείων ούτε επικαλείται λόγους βιωσιμότητάς τους για να δικαιολογήσει την εκ μέρους του παραβίαση της συνταγματικά προστατευόμενης συμβατικής ελευθερίας εργοδοτών και εργαζομένων που με κοινή τους απόφαση και μικτό από εκπροσώπους τους διοικητικό σχήμα οικοδόμησαν τα ΤΕΑ».
«Η επιχειρούμενη εξίσωση (προς τα κάτω) και π θέσπιση φορολογικών κινήτρων ήταν το αντιστάθμισμα για την ίδρυση και λειτουργία των TEA, ενός θεσμού που άρχισε να “ανθίζει” και τώρα, με κυβερνητική υπαιτιότητα, κινδυνεύει να “μαραθεί” πρόωρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: