Γ. Χότζογλου: Σε τουρισμό και εστίαση επικρατεί εργασιακή ζούγκλα
Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, μιλά στο Workenter για το αβέβαιο μέλλον στoν κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.
Με αφορμή το περιστατικό της Ρόδου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου μίλησε στο workenter για τις ακραίες καταστάσεις στον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το μέλλον των ίδιων των επιχειρήσεων.
Πως θα περιγράφατε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης;
Έχουμε να κάνουμε με συνθήκες ζούγκλας. Κατά τη γνώμη μου είναι το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών.
Τα όσα βλέπουμε και ακούμε βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπάρχει έλεγχος και αυτό το έχουν αντιληφθεί οι εργοδότες, οι οποίοι έχουν μια άλλη νοοτροπία και προβαίνουν σε τέτοιου είδους πρακτικές. Λένε δηλαδή «δεν υπάρχει περίπτωση να με ελέγξει κανείς». Αποτέλεσμα να φτάνουν σε εμάς καταγγελίες που αφορούν
Δεν είναι τυχαίο, ότι και οι δύο κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα, με τη μία να αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους και την άλλη 180.000, αυτή των ξενοδοχοϋπάλληλων και του επισιτισμού, αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά ανενεργές. Αν και έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας κι όμως έχουν πολύ μικρό ποσοστό εφαρμογής στους εργαζόμενους από τη στιγμή που η Επιθεώρηση Εργασίας και έχει υποβαθμιστεί και είναι υποστελεχωμένη.
Πρόκειται για μια κατάσταση σημερινή ή βιώνουμε τα απόνερα των Μνημονίων;
Ο τουρισμός στη χώρα μας παραδοσιακά πάντα είχε ένα θέμα σχετικά με το ωράριο και με το πόσες ώρες θα δουλεύουν οι υπάλληλοι, για παράδειγμα έχουμε το περιβόητο: «δουλειά χωρίς ρεπό». Όμως, παλαιότερα υπήρχαν οι αυξημένες αποδοχές και τηρούσαν τις συμβάσεις εργασίας. Ωστόσο, από την εποχή των μνημονίων (2012) και μετά, που καταργήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και είχαν πάει σε μισθούς στα 586 ευρώ επήλθε ένας κανιβαλισμός. Αυτό σταδιακά από το 2018 άρχισε να συμμορφώνεται όπου και επανήλθαν οι κλαδικές συμβάσεις και η υποχρεωτικότητά τους και ειδικά στον χώρο των ξενοδοχείων. Μετά, μας βρήκε η πανδημία το 2020, ενώ το 2022 με το που έγινε η επανέναρξη του κλάδου ήρθε το απόλυτο χάος.
Οι κακές εργασιακές συνθήκες ευθύνονται και για τις ελλείψεις στις οποίες συχνά-πυκνά γίνεται αναφορά από επιχειρηματίες;
Το ότι οι εργαζόμενοι θέλουν από μόνοι τους να κάνουν όλα αυτά που βλέπουμε, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο, στο όνομα των τιπς είναι ψέματα. Κανένας δεν θέλει να κάνει όλα αυτά τα ακραία περιστατικά. Και φυσικά, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στη Ρόδο έβγαλαν ανακοίνωση, στην οποία έλεγαν ότι «είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους», καταρρίφθηκε μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής, που γράφει, ότι αυτή η επιχείρηση είναι παράνομη από το 2016 και ότι έχει βγει η απόφαση κλεισίματος και κατεδαφίσεως.
Πώς είναι δυνατόν, να είσαι ευχαριστημένος όταν δουλεύεις σε μια παράμονη επιχείρηση; Πώς είναι δυνατόν, η εργασία που προσφέρεις να είναι νόμιμη, όταν η επιχείρηση είναι παράνομη από την αρχή έως το τέλος;
Ακριβώς. Υπάρχουν ελλείψεις γιατί υπάρχει κύμα παραιτήσεων από όσους δουλεύουν. Δεν μπορούν να αντέξουν 7 ημέρες την εβδομάδα δουλειά επί 15 ώρες χωρίς ρεπό. Μην ακούω ότι καλομάθαμε με τα επιδόματα των 534 ευρώ; Ζει κάποιος με 534 ευρώ την οικογένεια του; Από πλευράς μας εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις καταγγελίες.
Τι μπορεί να κάνει η ΠΟΕΕΤ με αφορμή τα εν λόγω περιστατικά;
Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε έλεγχο, αλλά μπορούμε να παριστάμεθα στη διαδικασία του ελέγχου. Εμείς, μόλις δεχτούμε μια καταγγελία, επικοινωνούμε αμέσως με τον εργοδότη και προσπαθούμε να βρούμε λύση (που σπάνια καταφέρνουμε να βρούμε λύση) την προωθούμε μετά στην Επιθεώρηση Εργασίας και πιέζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, ώστε να εφαρμοστούν τα δέοντα, είτε αυτό είναι συμμόρφωση του εργοδότη είτε ποινική δίωξη.
Δηλαδή συνοδεύουμε την Επιθεώρηση Εργασίας, συλλέγουμε τα στοιχεία (τις παραβάσεις δηλαδή που βρέθηκαν στην εκάστοτε επιχείρηση). Έπειτα, πραγματοποιείται μια συνέντευξη τύπου με τοπικά μέσα ενημέρωσης στον τόπο που βρισκόμαστε και μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις περιφερειακές επισκέψεις, βγαίνει το τελικό πόρισμα και προωθείται τόσο στα κεντρικά του ΣΕΠΕ όσο στον υπουργό Εργασίας.
Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι η Ομοσπονδία πραγματοποιεί περιφερειακές επισκέψεις και κάνει επί τόπου ελέγχους μαζί με κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, όσο μπορούμε σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
Δείτε επίσης: