Γιώργος Ιωακειμίδης: Να τελειώνουμε με την πρόσδεση της Περιφέρειας στην κυβέρνηση
Αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης.
Αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μιλώντας στο workenter ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει μεταξύ άλλων για τα έργα υποδομής, τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας.
Η χώρα και η Αττική δοκιμάστηκαν πολύ πρόσφατα από την κακοκαιρία Daniel. Τελικά που ξεκινούν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας και τι θα μπορούσε να γίνει στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής θωράκισης;
Σε πρώτη φάση να διευκρινίσουμε ότι αρμόδια για τα αντιπλημμυρικά είναι η πολιτεία, η οποία και ορίζει γατί πρέπει να γίνουν. H σχετική μελέτη έχει να επικαιροποιηθεί από το 2018 ενώ πρέπει να επικαιροποείται κάθε χρόνο. Αφού γίνει αυτή η μελέτη που πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτικής προστασίας η πολιτεία με τις περιφέρειες αναλαμβάνουν να δουν τι μπορούν φέρουν εις πέρας με τα διαθέσιμα χρήματά τους. Το οξύμωρο εδώ έχει να κάνει με το ότι δεν έχουμε μια περιφέρεια να πιέζει την κεντρική διοίκηση για τα αντιπλημμυρικά.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να τρέξουν οι μελέτες των μεγάλων τεχνικών έργων που χρειάζονται σε αρκετές περιπτώσεις 5-7χρόνια. Πρέπει να βρεθεί ένας σύντομος τρόπος να γίνονται οι έλεγχοι και να είναι εντάξει οι εργολάβοι με τις προθεσμίες τους. Κι εκεί πρέπει η περιφέρεια να έχει ρόλο ξεχωριστό, αυτόνομο και διεκδικητικό.
Για παράδειγμα είναι σημαντικό να τρέξει το κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων ανάμεσα σε Κηφισό και Ιλισό, αφού οι δύο ποταμοί εν μέσω κλιματικής κρίσης αποδεικνύονται ανεπαρκείς να κατεβάσουν όλα τα νερά του λεκανοπεδίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους κατεβαίνει μέσα από τους δύο υπάρχοντες ανοικτούς αγωγούς. Κανείς δε δεν έχει μελετήσει κάτι νέο στο κομμάτι αυτό από το 1982, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος πως αν συναντηθούν διάφορα ρέματα με τον Κηφισό, και δεδομένης της ερημοποίησης της Πάρνηθας και του πυκνού αστικού ιστού, ο ποταμός να υπερχειλίσει, πλημμυρίζοντας έτσι την Αθήνα και μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου. Εγώ με τους δημάρχους Πειραιά και Μοσχάτου είχαμε στείλει επιστολή λέγοντας στο Υπουργείο και την κυβέρνηση: κάντε κάτι! Τέτοιο ρόλο, υπόμνησης και διεκδίκησης πρέπει να ακολουθήσει η Περιφέρεια σε όλα τα ζητήματα για εμάς.
Διακρίνω μια διάθεση από μέρους σας η περιφέρεια να αποκτήσει ενισχυμένη αυτονομία.
Ο κύριος Μητσοτάκης δεν θέλει περιφερειάρχη Αττικής, θέλει υφυπουργό Αττικής και για αυτό κατέφυγε στην πρωτοφανή απόσυρση του νυν περιφερειάρχη υπέρ του κ. Χαρδαλιά, γεγονός που από μόνο του είναι υποτιμητικό για τον θεσμό.
Αυτό που λέω εγώ και υπερασπίζεται η διαδρομή μου και η λογική του συνδυασμού μας είναι ότι είδαμε πως το μοντέλο του περιφερειάρχη που βρίσκεται σε πολιτική ταύτιση με την εξουσία δεν πολυπέτυχε. Αναφέρομαι σε όλες τις περιπτώσεις, και αυτή του κ. Σγουρού, και της κ. Δούρου και του κ. Πατούλη. Αρκετές φορές πρέπει να συγκρουστείς με την κεντρική διοίκηση βάζοντας τη δική σου ατζέντα και αυτό απαιτεί εν τοις πράγμασι αυξημένο αίσθημα ανεξαρτησίας. Αυτό με 29 χρόνια δημαρχίας πίσω μου και με όλες τις κυβερνήσεις να έχουν διαδεχτεί η μια την άλλη μπορώ να το εγγυηθώ.
Έρχομαι στο ζήτημα της εργασίας. Πόσο και τι ρόλο μπορεί η περιφέρεια να διαδραματίσει στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας;
H περιφέρεια δεν μπορεί να αυτενεργήσει ως προς τα εργασιακά, εκεί τον τόνο τον δίνει κατεξοχήν η κυβέρνηση. Η περιφέρεια ωστόσο μπορεί να διαδραματίσει έναν έμμεσο και υποβοηθητικό ρόλο, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στέγης. Υπάρχουν εκατοντάδες αδιάθετες οικίες -εγκαταλλελημένες ή σε αμφίβολο νομικό καθεστώς- σε όλη την επικράτεια της περιφέρειας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – π.χ. ηλικιωμένους, άνεργους- και να στηρίξουν ειδικότερα τους νέους και τα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται απίστευτα αυτή την περίοδο να βρουν κατοικία με αξιοπρεπείς όρους. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδέσμευε εισόδημα από πολλά νοικοκυριά το οποίο τώρα διατίθεται σε εξωφρενικά ενοίκια και θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους κατοικίας εντός Λεκανοπεδίου.
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές το ερώτημα είναι προφανές αλλά ζωτικό: Γιατί οι πολίτες να προτιμήσουν Γιώργο Ιωακειμίδη και τον συνδυασμό του;
Γιατί ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει καταρτήσει έναν συνδυασμό με υπερκομματική, δημοκρατική αναφορά και με βασικό άξονα την ικανότητα των συνεργατών του και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ουσιαστικά στα κοινά. Γιατί έχει διατελέσει επί 29 συναπτά έτη δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη με ποσοστά μεγαλύτερα του 60%, γεγονός που μαρτυρά την ικανότητά του να απευθύνεται στην κοινωνία κι όχι σε στενά κομματικά ακροατήρια. Γιατί στο κρίσιμο -ιδιαίτερα εν μέσω κλιματικής κρίση- κομμάτι των υποδομών έρχεται να καταθέσει πολύτιμη εμπειρία, όντας Επιστημονικός Συνεργάτης στην Έδρα Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ ενώ από το 1981 έως το 1994. Γιατί διαθέτει και αυτοδιοικητική εμπειρία, διατελόντας πάνω από 20 χρόνια Πρόεδρος και μέλος όλων σχεδόν των επιτροπών της ΚΕΔΕ και ευρωπαϊκή εμπειρία, καθότι περισσότερα από 20 χρόνια είναι συνεχώς μέλος της 5μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στην Ένωση Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CERM) και στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (C.L.R.A.E.) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι παραπάνω λόγοι νομίζω αποτελούν επιχειρήματα επαρκή ώστε οι πολίτες να μας δώσουν μια ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές.
Διαβάστε επίσης: