Με 80.000 κενές θέσεις ξεκινά η σεζόν στον τουρισμό
Ρύθμιση για εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό
Με 80.000 κενές θέσεις εργασίας ξεκινά η σεζόν στον τουρισμό, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική τουριστική βιομηχανία που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί.
Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί, τα δύσκολα ωράρια αλλά και η επιδοματική πολιτική είναι μερικοί από τους λόγους που οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, γυρνάνε την πλάτη στον τουρισμό και μάλιστα την ώρα που η ανεργία στη χώρα παραμένει στα επίπεδα του 10%.
Με 80.000 κενές θέσεις εργασίας ξεκινά η σεζόν στον τουρισμό
Πέρσι οι κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία – καταλύματα και στην εστίαση ξεπέρασαν τις 60.000 ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα υπερβούν τις 80.000. Αν συμπεριλάβουμε και άλλες δραστηριότητες του κλάδου του τουρισμού, όπως τουριστικά γραφεία, αεροπορικές υπηρεσίες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ, οι ελλείψεις σε προσωπικό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000.
Οι αιτίες του προβλήματος
- Δύσκολες συνθήκες εργασίας (χειρωνακτική ένταση)
- Ακατάλληλα καταλύματα διαμονής
- Συχνές αλλεπάλληλες και βραδινές βάρδιες
- Διπλά και τριπλά καθήκοντα, εποχικότητα (εξαντλητική εργασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τουλάχιστον έξι μήνες με επίδομα ανεργίας)
- Επιδοματική πολιτική που κινητροδοτεί τη μαύρη εργασία
- Μη ανταγωνιστικά πλέον επίπεδα αμοιβών, απουσία οργανωμένων επιχειρηματικών δομών σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών
- Αλλαγές στη νοοτροπία των νεότερων σε ηλικία εργαζομένων
- Απώλεια εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία της απασχόλησης στα ξενοδοχεία εξαιτίας της πανδημίας
- Ανταγωνισμός από άλλους κλάδους όπως η οικοδομή και το λιανικό εμπόριο.
Σε ποιες θέσεις εντοπίζονται τα κενά
- Καμαριέρες (7.360)
- Σερβιτόροι (5.164)
- Receptionist (3.460)
- Λαντζέρης (2.866)
- Barista / Barman – Barwoman (2.729)
- Καθαριστές (2.404)
- Μάγειρες (2.340)
- Κηπουροί (1.443)
- Γενικός Διευθυντής (937)
- Προϊστάμενη ορόφου (864)
Εισαγωγή εργαζομένων
Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε πριν από δύο εβδομάδες ψηφίστηκε ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που αναμένονται και φέτος. Αυτή η λύση όμως βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό και επισιτισμό.
«Φρένο» στη λύση από τρίτες χώρες
Η λύση που προτάθηκε για αναζήτηση εποχικά εργαζομένων σε τρίτες χώρες θα μείνει στο συρτάρι εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Δημήτρης Κουτούκης καθώς η ΠΟΕΕΤ με παρέμβασή της σε συνεδρίαση του ΑΣΕ και την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, το απέτρεψαν.
«Στην ΠΟΕΕΤ, τονίζει ο κ. Κουτούκης, ανήκουν 200.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και περίπου 350.000-400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Προσφέρουμε τα μέγιστα στον τουρισμό και στο ΑΕΠ της χώρας μας και αντί να βρεθούν λύσεις και να δοθούν κίνητρα, καταφεύγουν σε άλλες χώρες για εργαζόμενους.
Το βέβαιο είναι ότι και φέτος οι εποχικά εργαζόμενοι δεν θα δουλέψουν με αυτές τις συνθήκες. Το τουριστικό προϊόν της χώρας κινδυνεύει και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουτούκης.
Επιστροφή των εργαζομένων με προϋποθέσεις
Το σημαντικότερο κίνητρο για την επιστροφή των εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό είναι η παράταση του ταμείου ανεργίας και στη συνέχεια η επιστροφή του εφάπαξ στην 20ετία, η κήρυξη της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική.
Δεν γίνεται επιμένει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΤ ” να βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εισόδημα για μήνες”. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει για ξενοδοχεία στη βόρεια Ελλάδα που έκλεισαν τέλη Σεπτεμβρίου και οι εργαζόμενοι έλαβαν ταμείο ανεργίας μέχρι και Δεκέμβριο. Έκτοτε βρίσκονται χωρίς εισόδημα και χωρίς εργασία αναμένοντας να ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν τον Απρίλιο, οπότε και θα λάβουν τον πρώτο μισθό της σεζόν τον Μάιο.
«Έχουμε ζητήσει, εξηγεί ο κ. Κουτούκης, με δεκάδες επιστολές στα υπουργεία αλλά χωρίς να εισακουστούμε την επαναφορά του ταμείου ανεργίας προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή να είναι 5μηνο αντί για 3 μήνες και 5 ημέρες που είναι τώρα. Ακόμη, να επιστρέψει το εφάπαξ στην 20ετία, διότι δεν γίνονται επαναπροσλήψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων μόλις συμπληρώσουν τα 50-55 έτη».