Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι: Αστεία τα ποσά των αποζημιώσεων - Ποινές «χάδι» στους ενόχους
Οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες παραμένουν εξοργισμένοι με την πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης
Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, όπου 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες παραμένουν εξοργισμένοι με την πρωτόδικη απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ οι σοβαρά εγκαυματίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα υγείας.
Η κ. Πηνελόπη, η μεγαλύτερη σε ηλικία επιζήσασα, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Έχω τις περισσότερες αναπηρίες. Έχω γίνει νεφροπαθής τελικού σταδίου, έχω πάθει θρομβώσεις, αισθητική πολυνευροπάθεια και έχω χάσει την ακοή μου».
Ανακαλώντας στη μνήμη τη φρίκη που έζησε τόνισε πως ένιωσε την απόλυτη μοναξιά, γιατί δεν βρισκόταν στο σπίτι της από το οποίο έφυγε. «Εκεί που κάηκα ήμουν εντελώς μόνη. Με έκαψαν κουκουνάρια που έπεφταν σαν κάρβουνα πάνω μου. Αλλά ήταν τόση η αδρεναλίνη, που τα έδιωχνα. Νοσηλεύτηκα πάνω από 17 μήνες» είπε.
«Ένιωσα την απόλυτη μοναξιά. Δεν κάηκα στο σπίτι μου γιατί έφυγα, αλλά εκεί που κάηκα ήμουν εντελώς μόνη και δεν θα μπορούσαν να με βρουν κιόλας αν καιγόμουν πραγματικά» ανέφερε.
Έχοντας νοσηλευθεί 17 μήνες δήλωσε ότι είναι η επιζήσασα με τη μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας. «Τρεις φορές ήρθα στο χείλος του θανάτου» δήλωσε θέλοντας ότι πει ότι βρήκε το κουράγιο και ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες.
Συγκινημένη από τις εκδηλώσεις μνήμης η κα Πηνελόπη δήλωσε για το τι ήταν αυτό που την έκανε να βρει δύναμη και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια να ξεφύγει από τις φλόγες: «Η Φύση θέλησε να ζήσω. Το είδα σαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωή και σκέφτηκα ότι με όσες αναπηρίες και αν έχω, ξαναγράφω το βιβλίο της ζωής μου από την αρχή».
«Αστεία τα ποσά των αποζημιώσεων»
Την οργή των συγγενών των θυμάτων μετέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη μεγαλύτερη τραγωδία σε καιρό ειρήνης καταδικάζοντας την μόνιμη απουσία του κράτους και την ανύπαρκτη στήριξη ακόμα και στους εγκαυματίες.
Χαρακτήρισε αστεία τα ποσά των αποζημιώσεων, της τάξης των 6.000 και των 7.000 ευρώ, και εστίασε στην κρίση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να μετατρέψει σε χρηματικές τις ποινές τριών έως 111 ετών φυλάκισης στους επτά από τους 21 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.
Ο κ. Γιαννόπουλος στηλίτευσε γεγονός ότι το δικαστήριο δεν επέρριψε ουσιαστικά ευθύνες σε κανέναν χαϊδεύοντας ελάχιστους και εκφράζοντας την ελπίδα να αποδοθεί Δικαιοσύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης στον δεύτερο βαθμό.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον τρόπο που δολοφονήθηκαν οι συνάνθρωποί μας. Οι μανάδες μας, οι πατεράδες μας, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα βρέφη από τον τραγικότερα θάνατο που μπορεί να έχει άνθρωπος» είπε.
To πρωί έγιναν δύο μνημόσυνα, ένα στο Νέο Βουτζά και ακόμα ένα στο Κόκκινο Λιμανάκι. Το απόγευμα θα τελεστεί τρισάγιο στο μνημείο των θυμάτων στο Νέο Βουτζά, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.
Τέλος, θα πραγματοποιεί δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός από τα θύματα. 104 πλωτά φαναράκια θα αφεθούν στη θάλασσα, στη μνήμη των νεκρών.
Κικίλιας για Μάτι: «Σκύβω με τεράστιο σεβασμό μπροστά στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι»
«Σκύβω με τεράστιο σεβασμό μπροστά στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την τραγωδία που συγκλόνισε.
«Για όλους εμάς στην Πολιτική Προστασία η τραγική μνήμη έχει γίνει δόγμα: Μάχη, μάχη, μάχη, για την προστασία της ζωής των ανθρώπων» καταλήγει ο κ. Κικίλιας.
Παύλος Μαρινάκης: Να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν
Με αφορμή τα 6 χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι, ο Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «Είναι μια ημέρα μνήμης για τους 104 ανθρώπους που χάσαμε εκείνη την ημέρα στο Μάτι».
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά εστίασε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία πενταετία ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με κυριότερο τη θέσπιση του 112 για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Αυτό είναι και το ζητούμενο για ένα κράτος: να παίρνει μαθήματα από το παρελθόν και τα μαθήματα αυτά να τα μετατρέπει σε δράσεις. Νομίζω φαίνεται μια διαφορά από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, βέβαια οφείλουμε να κρατάμε χαμηλά το κεφάλι, ειδικά όταν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν χάσει την περιουσία τους και πολλώ δε μάλλον συγγενικό τους πρόσωπο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε και στην αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα, με τις τιμωρίες πλέον να είναι βαρύτερες ακόμη και σε εμπρησμούς εξ αμελείας. «Άλλωστε, από ένα σημείο και μετά όταν ξέρεις ότι υπάρχει ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεν είναι και τόσο αμέλεια», όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχει και έκτιση ποινών, χωρίς αυτές να είναι πλέον «εικονικές».