Στο «κάδρο» υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικοί - ιερείς
Εμβολιασμοί παιδιών και από παιδιάτρους - Επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι κι αλλιώς υπαρκτές παντού, όχι μόνο στα σχολεία, σε ό,τι αφορά τη ζωή και την εργασία στη δημόσια σφαίρα. Ανάλογα με τα μεγέθη της πανδημίας και τον ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού είναι μια επιλογή, την οποία έχουμε πάντα υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σε πρώτο πλάνο οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για εκπαιδευτικούς
«Άρα η προοπτική να επιστρατευθεί η λύση αυτή υπάρχει για όλους, υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι πάρα πολύ υψηλά.
Ειδικά για την εκπαίδευση πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: η επιλογή, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία παντού, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς την ανάγκη της για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, χίλια δυο πράγματα.
Τι έχουμε κάνει γι αυτή την ιστορία; Έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ για να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο καθένας. Υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα από τους ειδικούς για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα και κυρίως υπάρχει το εμβόλιο το οποίο και μέχρι σήμερα και από σήμερα και μετά θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση επικοινωνιακά, με χίλιους τρόπους για να εμβολιαστεί ο κόσμος», είπε.
Εμβολιασμοί παιδιών και από παιδιάτρους
Εξήγησε ότι για τα παιδιά, «η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς πρέπει να μπουν οι παιδίατροι στο παιχνίδι, να μπουν για να πείσουν με τις γνώσεις τους και την εμπιστοσύνη που έχουν κατακτήσει. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν τρόποι για να μπουν και οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από σχολεία, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από πανεπιστήμια. Από κει και πέρα η πολιτεία έχει αποδείξει ότι τα αντανακλαστικά της και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί μπορεί να φέρει το εμβόλιο όσο κοντά απαιτείται και στα σχολεία και παντού.
Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή την επέκταση της υποχρεωτικότητας για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς», σημείωσε.
«Υπό μία έννοια σε κάθε χώρο είναι αναγκαίο να φθάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Συνεπώς σε αυτή τη συζήτηση για το πού, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο και περιθώριο και να δούμε πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί. Είναι θετικό ότι από τις 16-17 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουμε περί τα 300.000 νέα ραντεβού.
Να το πω όπως το καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος και όπως είναι: δεν θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία. Δεν θέλουμε να ξαναμπεί η ζωή των ανθρώπων σε αργίες και στερήσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανακλείσει και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού θα κάνουμε και αυτό.
Λέω ότι για να μην ξανακλείσει η οικονομία και για να μην ξανακλειστούμε σπίτια μας, να βρεθείς στην ανάγκη να δεις έναν άνθρωπο και να σκέφτεσαι στα πόσα μέτρα να τον χαιρετίσεις η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Το χρωστάει η κυβέρνηση αυτή σε όλους τους ανθρώπους που έκαναν ό,τι τους ζήτησε και η επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για να μπορούμε να είμαστε σήμερα στο σημείο που είμαστε».
«Ακόμα και για την Εκκλησία αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα»
Ερωτηθείς σχετικά με τους ιερείς, απάντησε ότι «η Εκκλησία με πολύ υπεύθυνο τρόπο έχει σταθεί απέναντι στις προκλήσεις και τα ερωτηματικά που σε όλους μας έβαλε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και για την Εκκλησία αν χρειαστεί θα εξεταστεί η υποχρεωτικότητα, παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού». Στο σημείο αυτό εξήγησε πως από τη μια παίζει ρόλο ο εμβολιασμός και η συνδρομή της Εκκλησίας σε αυτόν κι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και ο αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος. Ένα δεύτερο πολύ ουσιαστικό ζήτημα είναι ο λόγος της Εκκλησίας και η συνδρομή της για έναν ορθολογισμό προς την αντιμετώπιση αυτής της ιστορίας, που είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό. Νομίζω ότι η Εκκλησία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με πολύ μεγάλη επάρκεια».
Για τους ανεμβολίαστους στα σώματα ασφαλείας ο κ. Οικονόμου είπε ότι «το εμβόλιο είναι εκεί και περιμένει τους πάντες. Στην υποχρεωτικότητα προτεραιοποιήσαμε ομάδες και κατηγορίες όπως τους υγειονομικούς που αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί το κάναμε. Από κει και πέρα εάν οι ρυθμοί των εμβολιασμών δεν εξελιχθούν όπως πρέπει, είμαστε εδώ για να ξαναδούμε παραπέρα επέκταση».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις είναι για να παίρνουν και δύσκολες αποφάσεις και σε αντίστοιχη ερώτηση τόνισε ότι δεν μιλάμε για πολιτικό κόστος. «Είναι άλλο πράγμα να κάνεις ένα λάθος και να παίρνεις το πολιτικό κόστος και άλλο πράγμα να παίρνεις μια απόφαση που κάποιον τον δυσαρεστεί γιατί έχει στο μυαλό του πέντε πράγματα που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά ή έχει κολλήσει κάπου και αρνείται να αντιληφθεί την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο και να έχεις μία κυβέρνηση η οποία έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τη ζωή και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κάπως.