«Σπάει τα κοντέρ» η ακρίβεια στο ράφι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε τυρί, φρούτα, λάδι
Ξεφεύγει και άλλο το ελαιόλαδο παρά την υψηλή παραγωγική θέση της Ελλάδας
Σταγόνα στον ωκεανό αποδεικνύονται τα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σε βασικά τρόφιμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, βασικά τρόφιμα, όπως το τυρί, τα φρούτα και το ελαιόλαδο φέρνουν σε θέση πρωταθλητή ακρίβειας τη χώρα μας με ανατιμήσεις σε 18 κωδικούς προϊόντων.
Ειδικότερα, το 3,7% ανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα έναντι 2,9% του Νοεμβρίου σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat όταν στην ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο.
Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδας «έτρεξε» με ρυθμό 8,9% γεγονός που αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη όπου ο μέσος όρος ήταν 6% τον Δεκέμβριο.
Στην Ελλάδα ο εγχώριος πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά από εκείνον της Μάλτας.
Όπως προκύπτει από τη λίστα της Eurostat, με τις 25 βασικές κατηγορίες τροφίμων, η χώρα μας κάνει… πρωταθλητισμό ανατιμήσεων σε 18 προϊόντα, με μόλις 7 κατηγορίες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα αύξησης στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Eurostat: Ακρίβεια σε ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και φρούτα
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε η τιμή του ελαιολάδου παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη ισχυρότερη παραγωγός πανευρωπαϊκά.
Το ύψος της ανατίμησης τον Δεκέμβριο ανήλθε στην Ελλάδα σε 58,5% έναντι 48,5% στην Ευρωζώνη, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 χωρών, μετά την Πορτογαλία όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 64,8%.
Την ίδια ώρα χρυσό μετάλλιο ακρίβειας με +16,9% πήρε η Ελλάδα στα φρούτα, όπως διαπιστώνεται από τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό ανατίμησης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την Κύπρο να έρχεται δεύτερη στο +16,7%.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η παραγωγή ελαιολάδου κινείται με απώλειες της τάξεως του 70% σε ισχυρές παραγωγικές περιοχές όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, γεγονός που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές.
Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, το τυρί λόγω των τιμών στη φέτα εξακολουθεί να καταγράφει υψηλό ποσοστό αύξησης, το οποίο ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 9,4% όταν στην ευρωζώνη παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση του ύψους των ανατιμήσεων, καθώς διαμορφώθηκαν στο 1,7%.
Και στην περίπτωση του τυριού η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των αυξήσεων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Επίσης χρυσό στην ακρίβεια παίρνει η χώρα μας στην κατηγορία «Διατηρημένα φρούτα και προϊόντα με βάση τα φρούτα» με αυξήσεις τον Δεκέμβριο της τάξης του 14,3% σε ετήσια βάση, στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (+10,4%), στα άλλα προϊόντα διατροφής (πρόκειται για έτοιμα γεύματα ραφιού, όπως για παράδειγμα οι σούπες σε φακελάκι), καθώς και στα αναψυκτικά οι τιμές των οποίων ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 14,9%.
Επιπλέον τη δεύτερη θέση στην Ευρωζώνη έλαβε η χώρα μας όσον αφορά τις ανατιμήσεις στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας (π.χ. το σνίτσελ και το ρολό κοτόπουλου, το ζαμπονάκι κονσέρβα κ.ά.) με +14,1% τον Δεκέμβριο.