Mέτρα κατά της ακρίβειας: Υπάρχει όφελος για τον καταναλωτή;
Απαντήσεις για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δίνει το ΙΕΛΚΑ
Τη δική του ερμηνεία έδωσε για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο κ. Κιοσές κρατά μικρό καλάθι, τονίζοντας στο Mega ότι το αποτελέσματα θα είναι περιορισμένο και θα αργήσουμε να το δούμε στην πράξη.
Δείτε την ερμηνεία που δίνει στα μέτρα της κυβέρνησης:
1) Αυξήσεις σε προιόντα και απαγόρευση σε προωθητικές ενέργειες
Δεν επιτρέπεται σε εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τρεις μήνες. Η υποχρέωση δεν ισχύει για επιχειρήσεις που διατηρούν σταθερές τις τιμές ή τις μειώνουν.
«Εμμέσως το υπουργείο θα αντιμετωπίσει το να έχουν ένα παραπάνω αντικίνητρο οι επιχειρήσεις στο να αυξήσουν τις τιμές τους στα προϊόντα τους με δεδομένου ότι εάν δεν πάει καλά η αγορά τους δεν θα έχουν εργαλείο το να κερδίσουν μερίδιο γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια νέα προσφορά -έκπτωση το οποίο μπορεί να φέρει αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Κιοσές.
2) Μειώνονται οι εκπτώσεις προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ σε συγκεκριμένα είδη
Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ με σκοπό να εξασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Περιορίζονται εκπτώσεις προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή. Αυτό θα εφαρμοστεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
«Ο σκοπός του μέτρου είναι να μειωθούν οι ποσοστιαίες εκπτώσεις σε κατηγορίες προϊόντων που έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά στην αγορά όπως στα απορρυπαντικά και στις οδοντόπαστες. Οπότε το υπουργείο θέλει να δώσει κάποια αντικίνητρα για να μειωθούν οι προσφορές. Και αντί να έχουμε τόσο συχνές και μόνιμες σε ένα βαθμό εκπτωτικές ενέργειες να έχουμε χαμηλότερες αρχικές τιμές. Αυτό είναι το πλάνο. Τώρα πώς θα λειτουργήσει αυτό στη πράξη; Αυτό είναι αρκετά δύσκολο και αρκετά τεχνικό. Αυτό αφορά το πίσω μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και δεν αφορά τον καταναλωτή. Αυτό δεν θα το δει πολύ εύκολα ο καταναλωτής, οπότε εδώ υπάρχει μια ελπίδα σε βάθος χρόνου το τι μπορεί να γίνει» είπε.
3) Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι σε φρούτα-λαχανικά και κρέατα
Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές (net prices). Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα-λαχανικά και κρέατα.
Ενώ όσον αφορά στο κέρδος που μπορεί να έχει ο μεσάζοντας από ένα προϊόν που πουλάει είπε πως αυτό εξαρτάται από το προϊόν. «Ανάλογα το ποιο προϊόν παράγεται και από που περνάει, αυτό έχει παραπάνω ή λιγότερους ενδιάμεσους. Σε πολλά από αυτά τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έχουν κατευθείαν παραγωγούς και τα αγοράζουν κατευθείαν» τόνισε πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέτρο .Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αρκετά τεχνικό .Ουσιαστικά σχετίζεται με τα προϊόντα και τις παροχές που υπάρχουν ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται».
«Στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά είναι πολύ μικρό αυτά τα ποσοστά .Για αυτό είναι και μόνο 3%.Είναι πολύ μικρό το ποσοστό που υπάρχει στα πιστωτικά τιμολόγια στα συγκεκριμένα τιμολόγια. Άρα δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι πολύ μεγάλο αλλά είναι μια αρχή για να γίνει έλεγχος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δηλαδή για να ελεγχθούν οι ενδιάμεσοι στην εφοδιαστική αλυσίδα .Αλλά για τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θεωρώ ότι θα δούμε κάτι πολύ μεγάλο .Το μέτρο αυτό ισχύει από τον Μάρτιο και μέχρι να δούμε κάτι να εφαρμόζεται από αυτά είναι μικρό» είπε μεταξύ άλλων .
4) Πλαφόν στο βρεφικό γάλα
Πλαφόν στο βρεφικό γάλα σε εταιρείες που παράγουν, εισάγουν και διακινούν το γάλα στην Ελλάδα
«Με το μέτρο αυτό ο επιχειρηματίας η επιχείρηση θα έχει καθαρό κέρδος 7%. Δηλαδή από το 1 ευρώ που έχει το γάλα τα 0,7 λεπτά θα είναι το καθαρό κέρδος του επιχειρηματία που το εισάγει ή το παράγει. Το σούπερ μάρκετ έχει κλειδωμένο μεικτό περιθώριο κέρδους από την νομοθεσία. Το μεικτό κέρδος Αυγούστου 2021 είναι περίπου στο 25% το μεικτό το κέρδος .Συνολικά το καθαρό κέρδος είναι στο 1,5% . Το 7% είναι το καθαρό κέρδος που επιτρέπεται να βγάλει η βιομηχανία γάλακτος και εξάγει ή παράγει το γάλα. Το τι κάνει ο λιανέμπορας είναι κάτι διαφορετικό » είπε.
«Προσωπική μου γνώμη είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν μικρό όφελος και θα αργήσουμε να το δούμε κιόλας .Σίγουρα είναι μια αρχή τα μέτρα αυτά… δεν θα κάνουν κακό αυτά στην αγορά πέραν ότι την υπεραριθμίζουν είναι κάποια παραπάνω μέτρα σε μια ήδη ρυθμισμένη αγορά που την υπερυθμίζουν .Δεν κάνουν κάτι κακό .Πρακτικά περιμένουμε να έχουν κάποιο όφελος .Τώρα πόσο μεγάλο θα είναι αυτό … η προσωπική μου εκτίμηση θα είναι περιορισμένο και θα αργήσουμε να το δούμε στην πράξη » είπε μεταξύ άλλων.
Διαβάστε επίσης: