Σεισμός Αργολίδα: Διχογνωμία καθηγητών: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»
Πόλεμος των ειδικών με φόντο τα 4,8R
Για τον πρωινό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στην Αργολίδα παίρνουν θέση οι σεισμολόγοι με τον «πόλεμο» μεταξύ τους να μαίνεται για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή αν αναμένουμε κι άλλους μεγαλύτερους ακόμα και μεταγενέστερα.
Δείτε επίσης: Σεισμός 4,8 ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο
Ο Ευθύμης Λέκκας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμός, ενώ καθησυχάζει λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα στον Αργολικό κόλπο. Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε:
«Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη». Επιπλέον, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.
Δείτε επίσης: Η Τουρκία θα «χτυπήσει» την Ελλάδα;
Γκανάς: Το ρήγμα μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς
Με τη σειρά του και ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.
«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε» πρόσθεσε ο κ. Γκανάς. «Η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αργολικός Κόλπος, έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Επομένως θέλουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» σημείωσε.
Καθησυχαστικός ο Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι «Επειδή έχει προκληθεί ένας μικρός πανικός στην ευρύτερη περιοχή από δηλώσεις ότι «ήταν επάνω σε ένα πολύ μεγάλο ρήγμα» το οποίο μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς και «πρέπει να περιμένουμε λίγες μέρες για να δούμε πως θα εξελιχθεί…» σας αναφέρω τα ακόλουθα:
1. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική
2. Η περιοχή δεν έχει βεβαρυμμένο σεισμικό ιστορικό με μεγάλους σεισμούς
3. Το «μεγάλο σεισμικό ρήγμα» που ανεφέρθη δεν φαίνεται να είναι πρόσφατα ενεργό.
4. Στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα «μεγάλα ρήγματα» και κάθε φορά που γίνεται ένας μικρός σεισμός κοντά τους δεν σημαίνει ότι είναι προσεισμός ενός μεγάλου σεισμού.
5. Η επιστήμη της Σεισμολογίας βασίζεται σε δεδομένα, μοντέλα, υπολογισμούς και όχι σε εκ του ασφαλούς εικασίες «ναι μεν αλλά ίσως αλλά δεν είναι σίγουρο».
6. Ο Σεισμολόγος εννοείται ότι δεν είναι επαγγελματίας εφησυχαστής αλλά στις όποιες εκτιμήσεις του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβής και να προσμετρά και τον ανεξέλεγκτο πανικό που μπορεί να προκαλέσει με γενικευμένες δηλώσεις κλισέ.
Γεράσιμος Χουλιάρας: Σε εξέλιξη το φαινόμενο
Την ίδια ώρα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ 16 χιλιόμετρα του Λεωνιδίου σε απόσταση 101 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Αθηνών σε θαλάσσιο χώρο. Υπάρχουν σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι νωρίς να μιλάμε για κύριους σεισμούς. Παρακολουθούμε την ακολουθία των σεισμών που είναι σε εξέλιξη».
Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν πέρασε ο κίνδυνος
Από την άλλη ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του σημείωσε πως «Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε. Aν και βρίσκομαι στην Ιαπωνία βλέπω πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί. Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.
Διαβάστε επίσης: