Οικογενειακός γιατρός: Τι ισχύει και ποιοί εγγράφονται - Ολόκληρη η διαδικασία

Ειδήσεις
Οικογενειακός γιατρός: Τι ισχύει και ποιοί εγγράφονται - Ολόκληρη η διαδικασία
Πώς πρέπει να κινηθούν οι πολίτες
Νοσοκομεία
10/01/2019 | 12:21

«Μονόδρομος» χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό για όσους επιθυμούν δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η 31η Δεκεμβρίου 2018, καταληκτική ημερομηνία (υποχρεωτικής) εγγραφής στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, αποδείχτηκε άκαρπη, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται μέχρι σήμερα οι πολίτες που είτε δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν βρήκαν κάλυψη λόγω ανεπάρκειας οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι εγγραφές στην εξειδικευμένη πλατφόρμα πραγματοποιούνται κανονικά, εξυπηρετώνοντας ασφαλισμένους που αιτούνται την εγγραφή τους σε κάποιον οικογενειακό γιατρό.

Τονίζεται ότι η προθεσμία «μη-εγγραφής» έχει λάβει αόριστο πρόσημο, τουλάχιστον μέχρι το υπ. Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να καταλήξουν σε ικανοποιητικό αριθμό συμβεβλημένων γιατρών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς και 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας. Λόγω χαρακτηριστικών ελλείψεων σε οικογενειακούς γιατρούς, στόχος του υπ. Υγείας είναι εντός Ιανουαρίου οι ΤΟΜΥ να φτάσουν τις 120.

Διαδικασία εγγραφής

  • Η υποβολή αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, επιλέγοντας την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Πολίτες» είτε απευθείας από το rdv.ehealthnet.gr.
  • Η είσοδος στο πληροφορικό σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisNET και η επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ
  • Ο πολίτης επιλέγει την εφαρμογή για τον Οικογενειακό Γιατρό
  • Στην επόμενη οθόνη, εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία τα οποία αντιστοιχούνται με βάση τον ΑΜΚΑ. Ο νομός, η πόλη και ο δήμος είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αναζητήσει το σύστημα οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή του δικαιούχου
  • Στη συνέχεια ο πολίτης επιλέγει «Αίτηση ανάθεσης οικογενειακού γιατρού» και επιλέγει τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμεί με βάση τη λίστα με τους γιατρούς οι οποίοι είναι διαθέσιμοι