«Πόλεμος» για τη φέτα: Τι διεκδικούν οι Αμερικανοί

«Πόλεμος» για τη φέτα: Τι διεκδικούν οι Αμερικανοί
Κόντρα ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη φέτα και την παρμεζάνα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Ένταση καταγράφεται στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκή Ένωση και των Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τη χρήση ευρωπαϊκών ονομασιών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα, από αμερικανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικοί παραγωγοί επιδιώκουν να διακινούν προϊόντα με ονομασίες που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ στις εμπορικές συμφωνίες

Στο πλαίσιο νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ζητά να αναγνωριστεί η χρήση «γενικών ονομασιών» για προϊόντα όπως η φέτα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για όρους που δεν συνδέονται αποκλειστικά με συγκεκριμένες περιοχές.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι προϊόντα όπως η φέτα και η παρμεζάνα συνδέονται άρρηκτα με τον τόπο παραγωγής και τη συγκεκριμένη παραδοσιακή διαδικασία, γεγονός που τους προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά και τα καθιστά προστατευόμενα.

Αντιδράσεις από Ευρωπαίους παραγωγούς

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς φορείς και ενώσεις παραγωγών, που υποστηρίζουν ότι η ανεξέλεγκτη χρήση των ονομασιών αυτών πλήττει την αυθεντικότητα των προϊόντων και δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές.

Όπως επισημαίνουν, σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης διατίθενται στην αγορά με ονομασίες όπως «parmesan» ή «feta», χωρίς να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές που ισχύουν στην Ε.Ε.

Το εμπορικό διακύβευμα

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφορά έναν κλάδο με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών τυριών ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση των δικών τους παραγωγών στις διεθνείς αγορές, προωθώντας πιο ευέλικτους κανόνες για τη χρήση των ονομασιών.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Το θέμα αναμένεται να παραμείνει στην ατζέντα των διεθνών εμπορικών σχέσεων, καθώς επηρεάζει άμεσα τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr