Πανώλη: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Αττική
Σε κτηνοτροφική μονάδα του Ασπρόπυργου
Εντοπίστηκε πριν από λίγη ώρα το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάων στην Αττική, σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.
Το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής τις τελευταίες ημέρες, είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, και έτσι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: “Πανώλη στην Ελλάδα: Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων – Πάνω από 9.000 ζώα θανατώνονται“
Άμεσα τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Πανώλη αιγοπροβάτων: Ελέγχθηκαν 230.000 ζώα και 7.000 θανατώθηκαν στη Θεσσαλία
Συνεχίζεται ο έλεγχος στη Θεσσαλία για την πανώλη των αιγοπροβάτων. 9.200 ζώα προς θανάτωση. Τα πρώτα μέτρα και το «lockdown».
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι έλεγχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των ειδικών κτηνιάτρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων, με στόχο αφενός την αντιμετώπιση του φαινομένου και αφετέρου τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στα ζώα.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: “Δείτε τον ΧΑΡΤΗ με τις εστίες της πανώλης στη χώρα“
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα (29/7), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα στοιχεία των ελέγχων αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης των μηρυκαστικών σε Λάρισα και Θεσσαλία.
Παράλληλα τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».
Ο ίδιος εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών, ενώ τόνισε ότι το «μοντέλο» που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πύρινος “εφιάλτης” στην Εύβοια: Καίγεται το νότιο τμήμα του νησιού – Εκκενώσεις οικισμών
- Ξεκινάει το 2ο κύμα καύσωνα: Άνοδος της θερμοκρασίας στους 38 βαθμούς την Τρίτη 30/7
- Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Στον “αέρα” οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα
- ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023: Βγήκαν τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού
- Ειδικοί Φρουροί 2024: Έτσι θα πάρουν πρόσθετα μόρια οι υποψήφιοι