Όλο και πιο κοντά στη φίμωση του Τύπου: «Μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες
"Τέλος" στα "Παρατηρητήρια"
Στο “στόχαστρο” της Κυβέρνησης τα “Παρατηρητήρια” σε μεγάλες δίκες που προσφέρουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση…
Αναδημοσίευση από το freedomofpress.gr
Μέχρι τώρα ο νόμος απαγόρευε την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη μίας δίκης, καθώς και την κινηματογράφηση-μαγνητοσκόπησή της. Από την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 με τροποποίηση στο σχετικό νόμο -και ερμηνεία κατά το δοκούν από τους δικαστές- απαγορεύεται πλέον και η δακτυλογράφηση στις δίκες (σ.σ. πολλοί δημοσιογράφοι καταγράφουν απευθείας σε λαπτοπ τα όσα συμβαίνουν στο δικαστήριο για να δημοσιεύσουν ταχύτερα σε ιστοσελίδες και social media τις πληροφορίες).
Θύματα, μάλιστα, αυτής της πρωτοφανούς απαγόρευσης έπεσαν σήμερα το πρωί δημοσιογράφοι του “The Case” οι οποίοι κάλυπταν τη “Δίκη Σαπφούς”, για το ρατσιστικό πογκρόμ στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη το 2018.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε ανάρτηση στη Σελίδα τους στο Facebook: “Η πρόεδρος έχει απαγορεύσει την άμεση ανταπόκριση από την αίθουσα, με πρόσχημα την τροποποίηση στον σχετικό νόμο, που έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε, 5/7/2024.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση, ωστόσο, δεν απαγορεύει σε καμμία περίπτωση την δημοσιογραφική ανταπόκριση από δίκες, απλά επεκτείνει τα ηλεκτρονικά μέσα ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης που απαγορεύονται, προσθέτοντας και την περίπτωση λογισμικού μετατροπής ομιλίας σε κείμενο (speech to text).
Η ερμηνεία της διάταξης ως γενικής απαγόρευσης της γραπτής ανταπόκρισης αποτελεί, ουσιαστικά, απαγόρευση της δημοσιότητας της δίκης και παραβιάζει αυτή τη, θεωρούμενη ως βασική, εγγύηση δίκαιης δίκης”.
Ενώ η διάταξη υποτίθεται ότι έρχεται για να απαγορεύσει εφαρμογές όπως το Speech To Text, στην πραγματικότητα οι δικαστές “πατάνε” στην πρώτη φράση της που αναφέρει “απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου…”.
Η εν λόγω διατύπωση της διάταξης, βέβαια, είναι μία κυβερνητική επιλογή που για ακόμη μία φορά έχει ως στόχο την Ελευθερία του Τύπου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και το Παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η νέα διάταξη μπορεί να επιφέρει απαγόρευση δημοσίευσης πληροφοριών ακόμη και μέσω παραθεμάτων σε μεταγενέστερο άρθρο!
“Ως Παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από 9 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και κάλυψης στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της δίκης, εκφράζουμε σήμερα την πιο έντονη διαμαρτυρία μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα γενικής απαγόρευσης κάθε προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για μείζονος σημασίας δίκες. Αυτή η ενημέρωση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η μέγιστη προτεραιότητά μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως βέλτιστη πρακτική (best practice) και ως εχέγγυο διαφάνειας και λογοδοσίας, σημείο που ως γνωστό αποτελεί κομβικό σημείο του κράτους δικαίου για το οποίο η χώρα μας ελέγχεται από διεθνή όργανα. Εξάλλου, αντίστοιχα σημαντικό έργο έχουν προσφέρει και προσφέρουν και άλλα Παρατηρητήρια σε σημαντικές δίκες.
Διαβάστε αναλυτικά για τη διάταξη στο: freedomofpress.gr
Διαβάστε επίσης: