Νοσοκομεία: Αλλαγές από φθινόπωρο σε εφημερίες, επείγοντα και διοικήσεις
"Με μηδενικά κονδύλια"
Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το αρμόδιο Υπουργείο. Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις που απαιτούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Ένα στρατηγικό σχέδιο για αλλαγές «εξπρές» επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Άμεσα αλλαγές στα νοσοκομεία αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το “Έθνος” η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε ρηξικέλευθες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την υγεία από αυτά που είχε προϋπολογίσει. Τα μόνα πρόσθετα κονδύλια άλλωστε που σήμερα διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης περιορίζονται στις κτιριακές αλλαγές στις μονάδες υγείας και ουδόλως σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τι αλλάζει ο Γεωργιάδης σε επείγοντα και εφημερίες
Υπό το πρίσμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης θα επιδιώξει να αλλάξει όλο το σκεπτικό που σήμερα περιβάλλει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, ενεργοποιώντας σχέδια για αλλαγές στις εφημερίες και στα «Επείγοντα», ενώ μέσα στα πλάνα του είναι να υπάρξει άμεση μετακίνηση προσωπικού.
Όλα αναμένεται να ξεκινήσουν από την ουσιαστική ενεργοποίηση των Υγειονομικών Περιφερειών και των Διοικητών τους που επαναδιορίστηκαν πρόσφατα με τον νόμο Κεραμέως. Οι νέοι Διοικητές θα κληθούν να οργανώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις μονάδες που διοικούν ανά περιοχή, βασιζόμενοι στο νέα στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Το εγχείρημα του κ. Γεωργιάδη χωρίς ένα επιπλέον ευρώ, θα εστιάζεται σε συντονισμένες ενέργειες αλλαγής των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε συνδυασμό με τις εφημερίες. Το πρώτο σχέδιο θα φέρει αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα που σήμερα προκαλεί μόνο δυσλειτουργίες στα δημόσια νοσοκομεία και δημιουργεί ουρές αναμονής ωρών στα επείγοντα.
Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εικόνα που έχουν σήμερα οι πολίτες από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή που πλήττει ιδιαιτέρως το προφίλ της.
Καθυστερεί ο περιβόητος νέος υγειονομικός χάρτης
Στο πλαίσιο αυτό βέβαια και για επικοινωνιακούς λόγους αναμένεται τους επόμενους μήνες να υπάρξουν και τα απαραίτητα εγκαίνια τμημάτων επειγόντων περιστατικών, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα στο νέο πρόσωπο του ΕΣΥ.
Βέβαια το πρόβλημα στα νοσοκομεία είναι πολύ βαθύτερο από κτιριακές αλλαγές στα «επείγοντα», αφού σήμερα οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος συνεχίζουν να είναι κατακερματισμένες με το προσωπικό να λειτουργεί ασυντόνιστα και σε μονάδες υγείας που δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές συνθήκες για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
Από την άλλη ο περιβόητος και πολυσυζητημένος νέος υγειονομικός χάρτης δεν φαίνεται να είναι έτοιμος ακόμη, αν και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί όλες οι μονάδες υγείας ανά τη χώρα και το προσωπικό που διαθέτουν.
Με βάση και τις εξαγγελίες που είχαν γίνει, ο νέος υγειονομικός χάρτης θα χρησίμευε στο να ανασυγκροτηθούν δομές υγείας, να υπάρχουν συγχωνεύσεις κλινικών και αλλαγές λειτουργίας σε κάποιες μονάδες, αλλά προς ώρας η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τοπικές κοινωνίες που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Οι νέες Διοικήσεις στα Νοσοκομεία
Οι αλλαγές όμως που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ΕΣΥ με διαδικασίες εξπρές, αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εφαρμογή τους καθώς -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – σε λίγους μήνες αναμένεται να αναλάβουν οι νέοι Διοικητές στα νοσοκομεία μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Προς το τέλος του χρόνου πρόκειται να έχουν αντικατασταθεί όλες οι διοικήσεις στο ΕΣΥ κάτι που σημαίνει ότι τα νέα στελέχη που δεν θα διαθέτουν και την απαιτούμενη εμπειρία, θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχέδιο του κ. Γεωργιάδη για βελτίωση της λειτουργίας των δομών. Κάτι που βεβαίως επιφέρει νέα προσκόμματα στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας.
Διαβάστε επίσης: