Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας

«Δεν θα έχουμε διμερείς σχέσεις, μέχρις ότου η Ελλάδα διορθώσει τα λάθη της»
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι η Άγκυρα ακύρωσε τη συμφωνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα έχει διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου η Αθήνα «διορθώσει τα λάθη της», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να «είναι ειλικρινής» στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ερντογάν για την Αγία Σοφία: «Κλείσαμε μια πληγή»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία, η οποία είναι ένα από τα πεδία που έχει βρεθεί στον πυρήνα των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες.

«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σολτς - Στήριξη από Μακρόν

Τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωινή συνάντησή τους χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας.

Σθεναρή δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έκανε εξερχόμενος από τη σύνοδο, εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας –τις νόμιμες ανησυχίες της– και καταδίκασε τις δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω να εκφράσω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram