Τσαβούσογλου: Αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή πόλεμος κυριαρχίας

Νέες απειλές από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Σε νέες απειλές προς την Ελλάδα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μάλιστα, τόνισε ότι η Άγκυρα τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα προειδοποιώντας για πόλεμο κυριαρχίας σε διαφορετική περίπτωση. «Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους», είπε.

«Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου, εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ζήτημα Τουρκίας.

Όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών: «Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram