Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο και οι μεγάλοι χαμένοι

Τέλος από το 2023 στην επιδότηση - Αναλυτικά παραδείγματα με ποσά
Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο μιας "αναίμακτης" διακοπής της επιδότησης από το νέο έτος, έχει ήδη τεθεί για τον τρέχοντα μήνα σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιδότησης και τα νέα τιμολόγια των παρόχων που αφορούν στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα

Τέλος στην κρατική επιδότηση που καλύπτει το κόστος της αύξησης στην ηλεκτρική ενέργεια στους λογαριασμούς ρεύματος βάζει το 2023 η κυβέρνηση την ώρα που διαμορφώνεται από 1η Οκτωβρίου το νέο πλαίσιο στην κατανάλωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη διακοπή της επιδότησης από τα μέσα του 2023 σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών με το σκεπτικό της αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα που το επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζει στο "μείγμα" κατάθεσης ενός "συντηρητικού προϋπολογισμού", όπως άλλωστε είπε προσφάτως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Για το 2023 θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τιμολόγια Οκτωβρίου - Η επιδότηση με παραδείγματα

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο μιας "αναίμακτης" διακοπής της επιδότησης από το νέο έτος, έχει ήδη τεθεί για τον τρέχοντα μήνα σε εφαρμογή το νέο σύστημα επιδότησης και τα νέα τιμολόγια των παρόχων που αφορούν στο κόστος του ρεύματος ανά κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, για τα τιμολόγια των εταιρειών για τον μήνα Οκτώβριο, η ΔΕΗ προτείνει τις εξής τιμές:

 • Για κατανάλωση έως 500 KWh 0,59500 ευρώ, από 0,78800 το Σεπτέμβριο και 0,48600 τον Αύγουστο. Για κατανάλωση πάνω από 500 KWh η τιμή είναι 0,60700, από 0,80000 το Σεπτέμβριο και 0,49800 τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο -ανεξάρτητα από την κατανάλωση- διαμορφώνεται στα 0,555400 ευρώ, από 0,74700 το Σεπτέμβριο και 0,44500 τον Αύγουστο.
 • Το πάγιο για τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο είναι στα 3,5 ευρώ
 • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,57630 ανά KWh τον Οκτώβριο, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ
 • Η Ήρων Generous 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 20%
 • Η Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας
 • Η Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 • Η Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 • Η WATT+VOLT 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς πάγια κι άλλες προϋποθέσεις
 • NRG 57,9-59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 • Φυσικό Αέριο Ελλάδος 57,4-58,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας
 • Zenith 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η κρατική επιδότηση Οκτωβρίου

Από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε εφαρμογή η επιδότηση ρεύματος για τα νοικοκυριά με κλίμακες κατανάλωσης. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Παράλληλα, προβλέπονται, για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Αναλυτικά παραδείγματα:

 • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, νοικοκυριό που καταναλώνει κατά μέσο όρο για παράδειγμα: 400 κιλοβατώρες χωρίς επιδοτήσεις θα πλήρωνε 236 ευρώ. Με την κρατική συνεισφορά το ποσό πέφτει στα 62 ευρώ
 • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 0,386 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότησή του αυξάνεται κατά 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή παίρνει την επιδότηση της προηγούμενης κλίμακας.
 • Για παράδειγμα έστω νοικοκυριό καταναλώνει 700 κιλοβατώρες χωρίς επιδοτήσεις θα πλήρωνε 413 ευρώ. Με την κρατική συνεισφορά το ποσό πέφτει στα 118 ευρώ. Αν διαπιστωθεί πως έγινε και εξοικονόμηση τότε το ποσό περιορίζεται στα 108 ευρώ.
 • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 0,336 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
 • Για παράδειγμα έστω νοικοκυριό καταναλώνει 1.200 κιλοβατώρες χωρίς επιδοτήσεις θα πλήρωνε 708 ευρώ. Με την κρατική συνεισφορά το ποσό πέφτει στα 230 ευρώ. Αν διαπιστωθεί πως έγινε και εξοικονόμηση τότε το ποσό περιορίζεται στα 194,8 ευρώ.

Η επιδότηση για επαγγελματίες και αγρότες

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση είναι στα 0,485 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και καταναλωτές χαμηλής μέσης ή υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 0,230 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ισχύ έως 35KVa (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά καταναλώνουν πάνω από 2.000Kwh το μήνα, καθώς θα δουν μια σημαντική αύξηση του κόστους ρεύματος συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη, όταν η επιδότηση ήταν οριζόντια για όλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 2.000Kwh το μήνα η επιβάρυνση μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ακόμη και στο 100%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές, καταναλώσεις έως 2.000Kwh το μήνα έχουν συνήθως όλα τα γραφεία και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρές καφετέριες κ.λπ.). Κατανάλωση πάνω από 2.000Kwh το μήνα μπορεί να έχει μια μεγάλη καφετέρια, ένας φούρνος, ένα εμπορικό κέντρο (κοινόχρηστο ρεύμα), ενδεχομένως ένα κομμωτήριο κ.λπ. Σ

τους χαμένους και τα αρτοποιεία, καθώς πλέον δεν συγκαταλέγονται συλλήβδην και ανεξαρτήτως παροχής ισχύος στους επιδοτούμενους με το υψηλότερο ποσό.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram