Λίμνη Πλαστήρα: Tο στολίδι της Θεσσαλίας
Tαξιδιωτικός οδηγός
Η Λίμνη Πλαστήρα θεωρείται «μαστ» για μια χειμερινή εξόρμηση, καθώς την επισκέπτονται χιλιάδες λάτρεις της φύσης κάθε χρόνο.
Βρίσκεται 25 χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 1000 μ. και φέρει το όνομα του Νικόλαου Πλαστήρα μιας μεγάλης στρατιωτικής και πολιτικής φυσιογνωμίας, που το 1925 συνέλαβε την ιδέα να εκτραπεί ο ποταμός Μέγδοβας και να κατασκευαστεί φράγμα. Η ιδέα του υλοποιήθηκε μετά το θάνατό του και ολοκληρώθηκε το 1959.
Διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα
Στην περιοχή θα βρείτε τόσο ξενοδοχεία με πισίνες και spa όσο και παραδοσιακούς ξενώνες. Όλα ανεξαιρέτως τα καταλύματα αποτελούν ιδανικό καταφύγιο, ηρεμίας και χαλάρωσης.
Ανάλογα με το γούστο σας επιλέξτε το κατάλυμα που θα ταιριάζει καλύτερα με τις απαιτήσεις σας και φροντίστε να προσφέρει πανοραμική θέα.
Φαγητό Λίμνη Πλαστήρα
Σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής αλλά και νέες γεύσεις. Οι τοπικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν τα περισσότερα μαγαζιά δημιουργούν απίστευτα νόστιμα πιάτα απογειώνοντας την γαστρονομία της λίμνης Πλαστήρα.
Καζάρμα Λίμνη Πλαστήρα
Σε υψόμετρο 1977 μέτρων με μια ανεπανάληπτη θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα, στην κορυφή Καζάρμα. Εκεί υπάρχει και το πυροφυλάκιο το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.977μ. και προσφέρει απαράμιλλη θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά. Το πυροφυλάκιο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο ωστόσο η εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα και την ψηλότερη κορυφή της περιοχής το Βουτσικάκι (2.152μ.) δικαιολογούν μια επίσκεψη. Τους χειμερινούς μήνες η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας του πυκνού χιονιού που συνήθως διατηρείται μέχρι και το τέλος της άνοιξης.
Αξιοθέατα λίμνης Πλαστήρα
Φράγμα: Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Λίγο πιο κάτω, στη θέση Μούχα μπορείτε να θαυμάσετε τα φιόρδ της λίμνης και το απέναντι νησάκι Νιάγκα.
Παρατηρητήριο: Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Η θέα φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον η θέα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τον ουρανό με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος.
Μονή Παναγίας Πελεκητής: Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400μ.) της Πίνδου, ένα χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Η παράδοση λέγει ότι το όνομα “Πελεκητή” οφείλεται στο ότι για να μπορέσει το Μοναστήρι να οικοδομηθεί στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε πρώτα να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».
Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων: Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις όπως κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, ζεστό νερό, ντούζ, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος. Επίσης διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα.
Βοτανικός Κήπος: Περίπου 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Καλύβια Πεζούλας, θα δούμε στο δεξί μας χέρι πινακίδα που μας οδηγεί στο Βοτανικό Κήπο μετά από μικρή απόσταση. Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.
Διαβάστε επίσης: