Λέκκας: Ζήτημα χρόνου ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
Μνήμες των διαδοχικών «χτυπηματων» Τουρκίας και Πάρνηθας
Για τον σεισμό των 5,9 (τελικά) Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία και το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως δημοσίευσε χτες το workenter.gr, ο κ. Λέκκας δήλωσε πως «έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαρας που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαρας ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι».
Τι θα γίνει με την Ελλάδα;
Ο εν λόγω σεισμός, όπως τόνισε, δε σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα. Όμως, όπως είπε… δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μη θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός! Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη… Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
«Η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη».
Δυστυχώς αυτό που …τρομάζει είναι ότι στους Έλληνες ξυπνούν μνήμες …του ’99 καθώς πριν από τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας των 5,9 R στις 7 Σεπτεμβρίου, είχε γίνει ο σεισμός του Ιζμίτ στις 17 Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέος σεισμός μεγέθους 4,7 ρίχτερ στην Τουρκία