Λειψυδρία: Στερεύει ο Μόρνος, «καμπανάκι» για τα υδατικά αποθέματα της Αττικής
Το νερό θα είναι επαρκές μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια
Μειωμένα κατά 450 εκατ. κυβικά μέτρα είναι τα υδατικά αποθέματα της Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια, και αν συνεχιστούν οι ξηρές μετεωρολογικές συνθήκες, το νερό θα είναι επαρκές μόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ελλείψει έκτακτου σχεδίου δράσης.
Σήμερα, η Αττική υδροδοτείται από τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης, με περισσότερα από 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Ωστόσο, λόγω της ανομβρίας, τα αποθέματα μειώθηκαν από 1.158.127 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Σχέδιο αντιμετώπισης για τη λειψυδρία
Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι το υπουργείο και η ΕΥΔΑΠ έχουν ήδη καταρτίσει και εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τη λειψυδρία. Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ έχει ενεργοποιήσει 17 γεωτρήσεις στην περιοχή Μαυροσουβάλα και στον μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ αντλείται πλέον νερό και από την Υλίκη, η οποία μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ και η ΕΥΔΑΠ έχουν εκπονήσει έναν οδικό χάρτη με ρεαλιστικές λύσεις για τη λειψυδρία που θα υλοποιηθούν μέσα στην τετραετία για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού. Εάν συνεχιστεί η ανομβρία, αναμένεται έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με τα αποθέματα να διαρκούν περίπου τέσσερα χρόνια.
Προτεινόμενες λύσεις
Στις λύσεις που εξετάζονται για τη λειψυδρία περιλαμβάνονται:
- Η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης.
- Η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών.
- Η ένταξη νέων ταμιευτήρων.
- Η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.
- Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό.
- Η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων.
- Η αφαλάτωση με τη χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων.
Επενδυτικό πρόγραμμα
Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει ένα 10ετές επενδυτικό πρόγραμμα 2023-2032, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων. Το υπουργείο, σε συνεργασία με όλες τις εταιρίες ύδρευσης της χώρας, δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Χωρίς άμεσο κίνδυνο
Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επισημαίνει ότι, παρότι τα αποθέματα έχουν μειωθεί, η κατάσταση δεν είναι προς το παρόν επικίνδυνη.
Αναφέρει ότι η στάθμη στον Μόρνο έχει πέσει λόγω της μειωμένης χιονόπτωσης και των λίγων βροχοπτώσεων, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παρακολουθούμε την εξέλιξη των φετινών καιρικών συνθηκών.