Κατώτατος μισθός: «Πολύ πάνω από το 2% η αύξηση για το 2022»
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα
Βεβαιότητα για αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ πάνω από το 2% για το 2022, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μετά και τις αντίστοιχες εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Ο Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας «και όπως καταλαβαίνουμε με έναν ρυθμό ανάπτυξης που -κατά την εκτίμηση τη δική μου, θα πλησιάζει το 8% φέτος, δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 2%».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας «και όπως καταλαβαίνουμε με έναν ρυθμό ανάπτυξης που -κατά την εκτίμηση τη δική μου, θα πλησιάζει το 8% φέτος, δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση 2%».
Διπλή αύξηση κατώτατου μισθού
Μιλώντας χθες στο Mega, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μία πρώτη αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από 1/1/2022. ενώ δήλωσε αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει εντός του 2022, όταν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και «αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων».
Όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση, σε μία εποχή που η ανεργία πέφτει, και αυτό είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας -στην υπόλοιπη ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε- να ανακόψουμε αυτή την πορεία.
Διότι η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε, σήμερα, για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι να πιάσει δουλειά κάποιος ο οποίος είναι άνεργος».
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου για τους νέους αγρότες και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, σε μια κίνηση μείωσης του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.