Ιός του Δυτικού Νείλου: Κρούσματα σε 61 δήμους – Σοβαρή νόσηση 13χρονου και εντατικοί ψεκασμοί
Η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου συνεχίζεται, με 13 νέους δήμους να προστίθενται μέσα σε μία εβδομάδα στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 61 δήμους.
Ανησυχία προκαλεί και η περίπτωση ενός 13χρονου παιδιού, το οποίο παρουσίασε σοβαρή νόσηση με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το παιδί χρειάστηκε νοσηλεία, ωστόσο έχει πλέον λάβει εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του.
Οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη δραστηριότητα του ιού με τις θερμές και υγρές καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών, ενώ εξετάζεται και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Νέα περιστατικά καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, σε δήμους της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Εύβοιας. Η Ανατολική Αττική παραμένει στο επίκεντρο, με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος να μετρά συνολικά 17 κρούσματα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εντείνουν τους ψεκασμούς σε περιοχές με αυξημένη παρουσία κουνουπιών, ενώ στην Ανατολική Αττική πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε περισσότερα από 10.000 στρέμματα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της περιόδου μετάδοσης και αναμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες μία έως δύο εβδομάδες. Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο.
- 1 ώρα πριν Θεσσαλονίκη: Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για τους πληγέντες από τις φωτιές
- 1 ώρα πριν Μητσοτάκης από Πτολεμαΐδα: Όποιος πιστεύει ότι μπορεί η Δυτική Μακεδονία να επιστρέψει στον λιγνίτη, λέει ψέματα
- 1 ώρα πριν Πάνω από 41.000 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2026








