Γενετικός έλεγχος στο προσκήνιο μετά την υπόθεση του δανού δότη σπέρματος

Γενετικός έλεγχος στο προσκήνιο μετά την υπόθεση του δανού δότη σπέρματος

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε δεκάδες οικογένειες σε όλη την Ευρώπη, μετά τις αποκαλύψεις για Δανό δότη σπέρματος που φέρει παθογόνο μετάλλαξη στο γονίδιο TP53, μια γενετική αλλοίωση που συνδέεται με εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και όπως έχει γράψει το workenter.gr στο άρθρο Ευρωπαϊκή έρευνα για δότη σπέρματος με σπάνια μετάλλαξη, συνολικά 197 παιδιά έχουν γεννηθεί από το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου δότη, εκ των οποίων 17 στην Ελλάδα, με τις έρευνες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η μετάλλαξη TP53 σχετίζεται με το σύνδρομο Li-Fraumeni, ένα σπάνιο αλλά ιδιαίτερα επιθετικό σύνδρομο προδιάθεσης για καρκίνο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν έως και 90% πιθανότητα να εμφανίσουν κακοήθεια μέχρι την ηλικία των 70 ετών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται σε πολύ νεαρή ηλικία.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση και γιατί βγαίνει τώρα στο φως

Η αλυσίδα των εξελίξεων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2023, όταν εξειδικευμένο κέντρο στη Ρουέν της Γαλλίας, που παρακολουθεί παιδιά και ενήλικες με κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου, εντόπισε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό παιδιών με την ίδια, σπάνια γενετική μετάλλαξη. Το εύρημα οδήγησε την European Sperm Bank στη Δανία να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο γενετικό υλικό.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2024, το θέμα κοινοποιήθηκε επισήμως μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για τα Σύνδρομα Γενετικής Προδιάθεσης στον Καρκίνο, με στόχο να εντοπιστούν και άλλα περιστατικά σε διαφορετικές χώρες. Έτσι αποκαλύφθηκε ότι παιδιά από τον ίδιο δότη είχαν γεννηθεί σε κράτη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.

Η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση τον Μάιο του 2025, όταν παρουσιάστηκαν επιστημονικά δεδομένα σε διεθνές συνέδριο γενετικής στο Μιλάνο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι, από δεκάδες παιδιά που εξετάστηκαν, αρκετά έφεραν τη μετάλλαξη TP53 και ορισμένα είχαν ήδη νοσήσει από σοβαρές μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του εγκεφάλου, αιματολογικές κακοήθειες και εμβρυονικά σαρκώματα.

Τι ισχύει για την Ελλάδα και ποια ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις έως τώρα επίσημες καταγραφές, από το γενετικό υλικό του συγκεκριμένου δότη γεννήθηκαν 18 παιδιά σε 11 οικογένειες, μέσω επτά Κέντρων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, καθώς η χαρτογράφηση της υπόθεσης συνεχίζεται.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα παιδί κατέληξε σε μικρή ηλικία, ενώ αδελφάκι του εμφάνισε καρκίνο λίγα χρόνια αργότερα. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο εάν ελληνικά κέντρα εξακολουθούν να προμηθεύονται γενετικό υλικό από τη συγκεκριμένη τράπεζα του εξωτερικού, καθώς τα σχετικά στοιχεία δεν είναι δημόσια προσβάσιμα.

Γενετικοί έλεγχοι, όρια δοτών και θεσμικά κενά

Όπως εξηγούν επιστήμονες με εξειδίκευση στη μοριακή γενετική, πριν από 20 χρόνια η τεχνολογία δεν επέτρεπε εκτεταμένο έλεγχο γενετικών μεταλλάξεων στους δότες. Σήμερα όμως, η επιστήμη μπορεί να ανιχνεύσει εκατοντάδες σοβαρά γενετικά νοσήματα, με σχετικά χαμηλό κόστος.

Παρά ταύτα, στις περισσότερες χώρες οι έλεγχοι παραμένουν περιορισμένοι, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τον αριθμό παιδιών ανά δότη διαφέρει δραστικά από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας δότης έχει οδηγήσει στη γέννηση δεκάδων ή και εκατοντάδων παιδιών σε διαφορετικά κράτη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ηθικά, ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτείται:

  • Αυστηρό πανευρωπαϊκό όριο στον αριθμό παιδιών ανά δότη
  • Εκτεταμένος γενετικός έλεγχος πριν από τη δωρεά
  • Δημιουργία εθνικών και ευρωπαϊκών μητρώων εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να παρακολουθείται μακροπρόθεσμα η υγεία παιδιών και μητέρων
Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr