Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα
Τι λένε οι επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα
Αναστάτωση και έντονη ανησυχία προκαλούν στους πολίτες οι αντικρουόμενες απόψεις των σεισμολόγων για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού από αυτόν που σημειώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στη Λέσβο.
Ευθύμιος Λέκκας: Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή
Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, «ο ισχυρός σεισμός στο νησί έγινε σε γνωστό ρήγμα και μέχρι τώρα υπάρχει μια ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία”. Επεσήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περιβάλλον στην περίπτωση αυτή είναι σύνθετο και υπάρχει άσχημο ιστορικό στην περιοχή αφού το 1967 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχει τεθεί σε επιφυλακή η κρατική μηχανή για να δώσει βοήθεια σε ακραία περίπτωση».
Αναφορικά με τον κίνδυνο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ ο κ. Λέκκας τόνισε: «το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ».
Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός
Το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στη περιοχή ωστόσο δεν αποκλείει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή στους σεισμούς της Μυτιλήνης δεν είναι πλήρης με αποτέλεσμα να χάνονται στοιχεία.
Μάλιστα ο επιστήμονας εκφράζει την επιφύλαξή του για δύο σημαντικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις ισχυροί σεισμοί, γεγονός που δεν δείχνει μια ομαλά εξελισσόμενη φυσική μετασεισμική ακολουθία, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι το επίκεντρο είναι πάνω στο χερσαίο τμήμα του νησιού, το οποίο είναι κοντά σε οικισμούς. Παράλληλα διατηρεί μεγάλη επιφύλαξη και για το σεισμικό ιστορικό της περιοχής.
Μυτιλήνη: Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες σε κτίρια
Ως μη κατοικήσιμα, έχουν χαρακτηριστεί 17 σπίτια μέχρι στιγμής. Επίσης, έχει κριθεί ακατάλληλος ένας επαγγελματικός χώρος και ένα δημόσιο κτίριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.
Να σημειωθεί ότι, συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μηθύμνας και Μανταμάδου της Μυτιλήνης.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 109 κτίρια:
- από αυτές 99 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 17 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες
- έχουν ελεγχθεί 6 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλος είναι ο ένας
- όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχει χαρακτηριστεί το 1 από τις 3 αυτοψίες, ενώ σε άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) 1 κρίθηκε μη κατοικήσιμο