Φουντώνει το «Kίνημα της Πετσέτας» στα νησιά - Οργή για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες
Οι καταπατημένες παραλίες και η σωρεία παραβιάσεων προκαλούν την οργή των πολιτών.
Μιμητές σε αρκετά νησιά του Αιγαίου βρίσκουν τα παραδείγματα της Ρόδου και της Πάρου, όπου οι πολίτες ξεσηκώθηκαν κατά της παράνομης κατάληψης παραλιών και γενικώς των κάθε είδους αυθαιρεσιών στον αιγιαλό.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Νάξος, όπου μέσα σε ελάχιστες ημέρες έγινε μια πρώτη καταγραφή των παρανομιών και ετοιμάζεται φάκελος για να σταλεί στον εισαγγελέα. Με άλλα λόγια, οι πολίτες αντικαθιστούν τις απούσες ελεγκτικές αρχές.
Την αρχή έκανε τον Ιούνιο η Ρόδος με τη δημιουργία του δικτύου «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο έκανε συνέντευξη Τύπου και ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων μια προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.
Ακολούθησε η Πάρος. Η Κίνηση Πολιτών Πάρου προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και έκανε μια καταγραφή της έκτασης που είχε καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε παραλίες του νησιού το προηγούμενο καλοκαίρι, αντιπαραθέτοντας τις αποφάσεις μίσθωσης του αιγιαλού. Ετσι, προέκυπτε πέραν πάσης αμφιβολίας πως σε αρκετά παραλιακά μαγαζιά του νησιού τα beach bar είχαν επεκταθεί παρανόμως από 100% έως και… 1.000%, κάποια μάλιστα χωρίς να διαθέτουν καν άδεια.
«Την πρώτη Κυριακή στις 23 Ιουλίου με καύσωνα μαζευτήκαμε 250 άτομα στην παραλία μικρή Σάντα Μαρία, μια εμβληματική περίπτωση καθώς η παραλία έχει καταληφθεί χωρίς άδεια», λέει ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης. «Την προηγούμενη Κυριακή πήγαμε στις παραλίες Μαρτσέλο και Κριό. Μαζευτήκαμε 400 άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά έως ηλικιωμένους. Μοιράσαμε φυλλάδια στους λουόμενους, τους ενημερώσαμε για τις παρανομίες των beach bars, ότι δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Τώρα ζητήσαμε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα – θέλουμε η επόμενη διαμαρτυρία να γίνει στον δήμο».
Το κίνημα στη Νάξο: «Δεν είναι μόνο τα ομπρελοκαθίσματα»
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες γεννήθηκε ένα ανάλογο κίνημα στη Νάξο. «Στις 16 Ιουλίου μια κάτοικος του νησιού, η κ. Μαρκέλλα Χένσλεϋ, μέσα στην αγανάκτησή της για αυτό που συνέβαινε αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο Κίνηση «Σώστε τις παραλίες της Αίγινας». Επικοινώνησα μαζί της, όπως και αρκετοί ακόμα, συναντηθήκαμε και αναζητήσαμε τρόπο δράσης, έχοντας μπροστά μας και το παράδειγμα της Πάρου», λέει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της Κίνησης. «Η ανταπόκριση ήταν καταπληκτική! Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα συγκέντρωσε περισσότερα από 3.500 μέλη. Συντάξαμε μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν περισσότερα από 1.500 άτομα, την οποία και θα στείλουμε στον εισαγγελέα και στις Αρχές. Παράλληλα, ξεκινήσαμε καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να τη συγκρίνουμε με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλύψουμε την παρανομία».
«Είναι άγριο αυτό που συμβαίνεις τη Νάξο», καταλήγει η κ. Ανδριανοπούλου. «Από τη μία η καταστροφή, από την άλλη η απληστία – τις προάλλες έδιωξαν μια μεγάλη γυναίκα που πήγε να αφήσει κάτω την πετσέτα της για να μπει στη θάλασσα εκεί που είχε ξαπλώστρες. Η κοινωνία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση πιάνει πάτο και για αυτό ξεσηκώνεται. Κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα, εδώ όλοι είμαστε συγγενείς και φίλοι, δεν έχουμε ΄πολλά εξωτερικά συμφέροντα. Όμως η κατάσταση στις παραλίες δεν ήταν ποτέ μέχρι σήμερα έτσι».
Στη Σέριφο
Περισσότερο από τέσσερα χρόνια χρειάστηκε ο δήμος Σερίφου και η Εταιρεία Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «Η Σέριφος» για να «κλείσουν» ένα παράνομο beach bar στην παραλία Γάνωμα (Saan Eco Rest. Beach House). Η υπόθεση θυμίζει πολύ τη «μεθοδολογία» της Μυκόνου, καθώς η πλευρά της επιχείρησης χρησιμοποιούσε διάφορους ελιγμούς, για να παρατείνει όσο μπορούσε τη λειτουργία, κάτι που προκάλεσε τελικά και την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Όπως αναφέρει στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Σέριφος» Νίκος Χαιρετάς, η επιχείρηση μίσθωσε ένα παράκτιο (μη άρτιο και «τυφλό», δηλαδή χωρίς δρόμο) οικόπεδο με ένα παράνομο ασκεπές κτίσμα 40 τ.μ (της δεκαετίας του ‘90) και το μεταμόρφωσε σε beach bar δεκαπλάσιας έκτασης. Μάλιστα επιχείρησε να νομιμοποιήσει τις παράνομες επεκτάσεις αι την αλλαγή χρήσης – κάτι που δεν επιτρέπεται από το προεδρικό διάταγμα για το νησί. Η επιχείρηση πήρε άδεια από το υπουργείο Τουρισμού (ως τουριστική επιχείρηση με καφέ) και μόλις διατάχθηκε η σφράγισή του, αναίρεσε την άδεια και εξέδωσε γνωστοποίηση λειτουργίας στον δήμο (ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Πριν από λίγες ημέρες το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη σφράγιση του καταστήματος και όταν αυτή πραγματοποιούνταν ενώπιον του δημάρχου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης μήνυσε τον δήμαρχο και η αστυνομία τον οδήγησε στο αυτόφωτο, παρότι αυτό απαγορεύεται. Μετά η επιχείρηση παραβίασε τη σφράγιση, η οποία επαναλήφθηκε τρεις φορές.
Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου
Υπενθυμίζεται πως την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες στις παραλίες Σερίφου και της Πάρου.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου ειδικότερα να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διακριβώσει τι συμβαίνει.
Διαβάστε επίσης: