Επίδομα θέρμανσης 2018: Έρχεται αύξηση στους δικαιούχους - Σε ποιούς η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Ειδήσεις
Επίδομα θέρμανσης 2018: Έρχεται αύξηση στους δικαιούχους - Σε ποιούς η μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Τα ποσά και ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών
επίδομα
Μιχάλης Τσιλιβάκος
27/12/2018 | 19:00

Υλοποιείται η ρύθμιση για την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως επισημαίνει, στον προϋπολογισμό του 2019 έχουν εγγραφεί ήδη 260 εκατομμύρια λιγότερα για τον ΕΝΦΙΑ του προσεχούς έτους ενώ το 2019 θα εισπραχθούν 260 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τους πολίτες.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση

Άμεσος στόχος για το υπ. Οικονομικών είναι η υλοποίηση νέας νομοθετικής παρέμβασης που θα στοχεύει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές περιουσίες και κατά 30% μεσοσταθμικά με χρονικό ορίζοντα το 2020 ενώ παράλληλα, θα περιλαμβάνεται και διόρθωση τυχόν στρεβλώσεων του ισχύοντος νόμου.

Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 28% το 2019, με περαιτέρω μείωση κατά μία μονάδα κατ’ έτος, προκειμένου να φτάσει στο 25% το 2022, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου.

Αυξημένο το επίδομα θέρμανσης

Στο φετινό επίδομα θέρμανσης, για την περίοδο 2018-2019, θα υπάρξει αύξηση του ποσού της επιδότησης σε σχέση με το ποσό 0,125 ευρώ ανά λίτρο που δόθηκε πέρυσι, περίπου κατά 30% και η αύξηση του ποσού θα αφορά όλους τους δικαιούχους υπογραμμίζει η κ. Παπανάτσιου.

«Πρέπει επιπλέον να τονίσουμε ότι με τις αλλαγές που έφερε η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», περισσότεροι Δήμοι στη χώρα χαρακτηρίζονται ως ορεινοί Δήμοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα «περάσουν» στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος» καταλήγει.