Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Ερμόλαος, Παρασκευή, Παρασκευάς, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Παρασκευή 26 Ιουλίου, είναι της Παρασκευής Οσιομάρτυρος, του Αγίου Ερμολάου Ιερομάρτυρος, της Αγίας Ωραιοζήλης Μάρτυρος.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Ερμοκράτης, Έρμιππος, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια.
Οι Άγιοι:
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον, Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.
Παρασκευὴν ἔκτανεν εἰκάδι χαλκὸς ἐν ἕκτῃ.
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα. Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Άγιοι Ερμόλαος, Έρμιππος και Ερμοκράτης
Ἕρμιππος, Ἑρμόλαος ἠδ’ Ἑρμοκράτης Ἑρμῆν σέβοντας ᾔσχυναν παρρησίᾳ. Ἑρμόλεως ἕκτῃ τε καὶ εἰκάδι δειροτομήθη. Aρχής το ταυτόν κλήσεως των Mαρτύρων, Δηλοί το ταυτόν του διά ξίφους τέλους. Ερμόλεω εκκαιδεκάτη τάμεν αυχένα χαλκός.
Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη του τιμάται μαζί με των συνεργατών του Ερμίππου και του Ερμοκράτους στις 26 Ιουλίου.
Ο Ερμόλαος ήταν γιατρός αλλά και ιερέας. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Έρμιππο και Ερμοκράτη κατέφυγε στα περίχωρα της Νικομήδειας, κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305). Τριακόσια χρόνια μετά την εποχή του επίγειου βίου του Κυρίου πολλοί ήταν οι μαθητές του Θεού της αγάπης σ’ όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έτσι και στη Νικομήδεια, όπου ζούσε ο ιερέας Ερμόλαος. Ο Ερμόλαος γνώριζε από μικρό παιδί τον γιο του ειδωλολάτρη Ευστόργιου και της χριστιανής Ευβούλης, τον Άγιο, αργότερα, Παντελεήμονα. Κι ήταν χαρά του μεγάλη καθώς έβλεπε τον Παντολέοντα, έτσι τον είχαν ονομάσει οι γονείς του, να μεγαλώνει και να λάμπει στο πρόσωπό του η ευγένεια και η αγάπη του Χριστού, πού η ευλαβική μητέρα του έβαλε στην ψυχή του, και τούτος, ο ιερέας Ερμόλαος σαν πνευματικός πατέρας του, πότισε και καλλιέργησε. Το τέλος του Ερμολάου ήταν μαρτυρικό. Συνελήφθη από τους άντρες του άρχοντα της Νικομήδειας, ο οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Παρόμοιο θάνατο είχαν ο Έρμιππος και ο Ερμοκράτης. Ο Άγιος Ερμόλαος συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των Αγίων Αναργύρων. Τιμάται ιδιαίτερα στη Σκύρο, όπου υπάρχει και εκκλησάκι προς τιμή του, στο ομώνυμο νησάκι. Θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών. Οι ντόπιοι, κατά τη μετάβασή τους στο εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου, τραγουδούν: “Στ’ Αγι’ Αρμολάου το νησί είναι ένα εκκλησάκι, το λένε Αγιε-Αρμόλαε, του Μώλου στολιδάκι. Γιορτάζει τον Ιούλιο, το μήνα Αλωνάρη, στη χάρη Του πηγαίνουνε όλοι, μικροί-μεγάλοι. Του Μώλου τα ψαράδικα τον κόσμο κουβαλούνε, στο δρόμο που πηγαίνουνε τους λέν’ να τραγουδούνε”.
Απολυτίκιον
Ιερατεύσαντες, γνησίως Άγιοι, τω πρυτανεύσαντι, ημίν τα κρείττονα, του μαρτυρίου την οδόν, ηνύσατε γηθοσύνως, Ιερὲ Ερμόλαε, συν Ερμίππω Ερμόκρατες, τρίστυλον εδραίωμα, Εκκλησίας γενόμενοι, διο εκδυσωπείτε απαύστως, σώζεσθαι πάντας πάσης βλάβης.
Αγία Ωραιοζήλη
Eις πυρ βληθείσα Ωραιοζήλη Λόγε, Άπασι βρύει τους κρουνούς των θαυμάτων.
Η Αγία Ωραιοζήλη έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Είχε πατρίδα το Βυζάντιο και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα. Επειδή η Ωραιοζήλη ήταν μορφωμένη γυναίκα, μπόρεσε και έμαθε σωστά όλες τις αλήθειες του Ευαγγελίου, έτσι ώστε να τις διδάσκει και σ’ άλλες γυναίκες και κατόρθωσε να ελκύσει πολλές απ’ αυτές στον Χριστό. Όταν επί αυτοκράτορα Δομιτιανού κινήθηκε διωγμός κατά των Χριστιανών, η Αγία Ωραιοζήλη συνελήφθη και επειδή έμεινε πιστή στην αγάπη του Χριστού, αποκεφαλίστηκε και κατατάχθηκε στο σεμνό χορό των Μαρτύρων. Το δε νεκρό της σώμα το έριξαν στη φωτιά.