Επικαιρότητα

Ψηφίστηκε το νέο Ασφαλιστικό

Αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα

Νέο (ευνοϊκό) τοπίο για τους ασφαλισμένους όλων των κλάδων και κατηγοριών. 

Το απόγευμα της Πέμπτης (27/2) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο Ασφαλιστικό.

Τίτλος: [«Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)»].

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος είναι οι εξής:

(-) Αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα

(-) Θέσπιση ασφαλιστικών κατηγοριών, ανά κλάδο, με συγκεκριμένα ποσά

(-) Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από τον ασφαλισμένο χωρίς περιορισμούς

(-) Πρόβλεψη για αγρότες και νέους επαγγελματίες

(-) Νέα προσέγγιση της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών

(-) Εξορθολογισμός ανώτατου ορίου εισφορών

(-) Ευελιξία μέσω της δυνατότητας ετήσιας αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας

(-) Εισαγωγή της έννοιας του ασφαλιστικού προγραμματισμού μέσω της διαμόρφωσης των συντάξιμων αποδοχών

(-) Ανταποδοτικότητα

Γ. Βρούτσης: Επιλέγεις ελεύθερα, στοχεύεις ψηλότερα

Αναφερόμενος στο νέο Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: 

«Δίνουμε την δυνατότητα στον πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες της χώρας να επιλέξουν ελεύθερα το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς τους ανεξάρτητα από το εισόδημα και τα χρόνια εργασίας τους.

Διαμορφώνουμε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον ασφάλισης με έντονα κοινωνικά και αναπτυξιακά στοιχεία, με ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Επιδίωξή μας είναι, όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ξανά στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτή, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, αντάξια των προσδοκιών τους».

Διαδικτυακά η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το υπ. Εργασίας, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/) μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν, ακολουθώντας τα αναλυτικά βήματα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Για πρώτη φορά, οι 1,5 εκ. μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Με βάση την ίδια ενημέρωση:

(1) Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

(2) Σημαντικό: Η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορίας και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο.

(3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα ειδοποιητήρια στους ασφαλισμένους για τις εισφορές Ιανουάριου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

  • Το workenter.gr εγκαινιάζει από σήμερα μία νέα σειρά ρεπορτάζ για όλα τα θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό 
  • Στο πλαίσιο της εν λόγω ειδικής θεματικής εξασφαλίσαμε άμεση και πρωτογενή ενημέρωση από επίσημες πηγές του ΕΦΚΑ και του υπ. Εργασίας
  • Σύντομα θα ακολουθήσουν αναλυτικά στοιχεία και πίνακες για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, παραδείγματα, υπολογισμοί και συνεντεύξεις