Επικαιρότητα

Υπ. Υγείας: Προσλήψεις και ενίσχυση των ΤΟΜΥ - Νέα δεδομένα στον οικογενειακό γιατρό

Προχωρούν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ - Επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού

Ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και συγχωνεύσεις, τουλάχιστον όπου γειτνιάζουν με Κέντρα Υγείας, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας ως διάσπαρτες μονάδες μέσα στη χώρα, υποστελεχωμένες και αφημένες. Τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν, μέσα όμως από διαδικασία αξιολόγησης και μετεξέλιξης. «Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Κέντρο Υγείας εδώ και ΤΟΜΥ εδώ με κοινή πόρτα και να λειτουργούν ξεχωριστά. Να έχει ένα νοσηλευτή ηΤΟΜΥ και ένα γιατρό και τρεις το Κέντρο Υγείας, είναι υποκρισία. Πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και μία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στην ΠΦΥ θα εμπλακούν σε μια κοινή διαδικασία και οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί, «που έχει η μέση ελληνική οικογένεια και εμπιστεύεται, έτσι ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να πάει πρώτα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον γιατρό του, για να του πει αν χρειάζεται απλά ένα σιρόπι και να πάει σπίτι ή να πάει στο νοσοκομείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να ανοίξουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν φέτος 800 νέοι γιατροί, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει μετά το 2011, με «πολύ καλή αποζημίωση κάθε μήνα».