Επικαιρότητα

Κεραμέως: Αποκλειστικά δια ζώσης φέτος η εκπαίδευση

Τί είπε η υπουργός για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση self test για μαθητές

Δια ζώσης προβλέπεται να είναι αποκλειστικά φέτος η εκπαίδευση, υποστήριξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Η υπουργός αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών τονίζοντας πως σε συνδυασμό με το 10% των εκπαιδευτικών που νόσησαν από κορωνοϊό «προσφέρεται μία κάλυψη του 90%».

Παράλληλα προέτρεψε τους γονείς να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών σημειώνοντας πως στις ηλικίες 15-18 έχει εμβολιαστεί το 28% των παιδιών, ενώ στις ηλικίες 12-15 το 14%.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε πως σε περίπτωση κρούσματος «διεθνώς ακολουθείται το πλαίσιο τα τμήματα να μην κλείνουν, αλλά να υπάρχει αυξημένος έλεγχος», και διευκρίνισε ότι σε περίπτωση κρούσματος, όλο το τμήμα θα κάνει δυο rapid τεστ την εβδομάδα δωρεάν, ενώ οι εμβολιασμένοι μόνο self test. Τα παιδιά που κάθονται πιο κοντά στο μαθητή με κρούσμα θα κάνουν κάθε μέρα τεστ και το τμήμα θα κλείνει εφόσον τα κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών του τμήματος.

Σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία με δυο εργαστηριακά τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη και αν δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχει αναστολή εργασίας. Ενημέρωσε πως έχει θεσπιστεί σύστημα πολύ γρήγορων προσλήψεων, ώστε να καλύπτονται ενδεχόμενα κενά μέσα σε λίγες ημέρες.

Αναφερόμενη στα πανεπιστήμια που ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου, σημείωσε πως το πρωτόκολλο είναι πιο αυστηρό. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές θα προσέρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης του τελευταίου 6μήνου ή εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid). Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται από τις πρυτανικές αρχές.

Την ίδια ώρα ξεκίνησε η διάθεση self test  για τους μαθητές από τα φαρμακεία.Έως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας, πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν. Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio.