Προγράμματα Εργασίας

Δώρο Πάσχα 2020: Ποιοι θα το λάβουν κανονικά - Αυτός είναι ο κίνδυνος για τις συμβάσεις

Τα «κρυφά» σημεία των νέων μέτρων

Κανονικά οφείλουν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατά τη σημερινή συνέντευξη του σε τηλεοπτική εκπομπή

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, όσες επιχειρήσεις παραμένουν εν λειτουργία παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, θα πρέπει να χορηγήσουν κανονικά το δώρο Πάσχα.

«Δηλαδή να το χορηγήσουν στους εργαζομένους τους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς θα έχουν τις σχετικές κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηματικά για τα μέτρα

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά παραμένουν σε σχέση με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν εξειδικευτεί σε βαθμό που να μην θεωρούνται επισφαλείς οι προβλέψεις για πολλές εργασιακές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τα 800 ευρώ, εργοδότης και εργαζόμενος θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ -από κοινού- ότι αναστέλλεται η εργασιακή σύμβαση έως 31/3/2020 προκειμένου και οι δύο να λάβουν το ποσό της επιδότησης για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Απαραίτητη «κόκκινη γραμμή» είναι η διατήρηση από πλευράς εργοδότη του ίδιου αριθμού εργαζομένων με το διάστημα της αναστολής της εργασιακής σύμβασης.

Ενώ λοιπόν υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διατήρησης του ίδιου εργαζόμενου ή τις ίδιας σύμβασης εργασίας μετά την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα, δημιουργώντας τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων και στη συνέχεια νέων προσλήψεων με ευέλικτα ωράρια.