Προγράμματα Εργασίας

Έρχεται το νέο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ - Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας από το 2020

Σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ η πρώτη εφαρμογή της κάρτας - Υλοποιείται από 1η Ιανουαρίου το ψηφιακό ωράριο

«Τώρα κάνουμε δομική αλλαγή, φέρνουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο που δεν υπάρχει -πουθενά στην Ευρώπη», με στόχο -μεταξύ άλλων- «να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα μέσα από την ευελιξία που θα φέρει μέσα από τα νέα έντυπα, η νομοθεσία θα έρθει τον Νοέμβριο», τόνισε μιλώντας από το βήμα του Thessaloniki Summit, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, εστίασε στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που, όπως διευκρίνισε, «έρχεται το επόμενο διάστημα», αλλά και στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020.
Όπως εξήγησε, στον πυρήνα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ «θα βρίσκεται για πρώτη φορά το ψηφιακό ωράριο από την 1/1/2020 και τον Μάρτιο του 2020 θα βάλουμε την κάρτα του εργαζομένου στο ελληνικό γίγνεσθα, ξεκινώντας από τους τομείς των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ». Όλα αυτά, όπως επισήμανε, τακτοποιούν και ενισχύουν τα ασφαλιστικά έσοδα, στηρίζουν και θωρακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι «να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας τα ελληνικά χρυσά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό της περίοδο της κρίσης. Ξεκινάμε την προσπάθεια Redrain όπως την ονομάσαμε. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα εμβληματικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με άλλο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το πεδίο των δεξιοτήτων που όλοι θέτετε ότι χρειάζεται να γίνει».
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η προστασία των αδυνάμων στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «προσανατολιζόμαστε να κατοχυρώσουμε συνταγματικά στην Ελλάδα το ελάχιστο κατώτατο εισόδημα. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή».

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα

«Φιλοδοξία μας είναι να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας δομικά. Τον Ιανουάριο του 2020 θα το παρουσιάσουμε και οι αποφάσεις και η νομοθεσία που θα το διέπουν, θα χτιστούν πάνω στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να μην είναι πλέον αβέβαιο το ασφαλιστικό και να μην αμφισβητείται από κανέναν».

Χαρακτηριστικά μάλιστα επισήμανε «θα επιδιώξω να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη. Ναι δεν θα έχει αλλαγές, ναι θα εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060, ναι θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο των επιταγών του ΣτΕ και θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα». 

Πρόσθεσε δε ότι μεγάλη επίσης μεταρρύθμιση «θα είναι για 1.440.000 κόσμο αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες  και αγρότες». Αναφέροντας  τίτλους για το συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε ότι «θα είναι ότι πιο απλό υπήρξε ποτέ και θα δίνει απόλυτη ελευθερία. Διότι, το σύστημα που θα παρουσιάσουμε θα αποσυνδεθεί από τα χρόνια ασφάλισης και δουλειάς και αποσυνδέεται τελείως και από το εισόδημα».

«Απαιτούμε από όλους να συμμετέχουν στο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αυτό το σύστημα που θα παρουσιάσουμε τον Ιανουάριο ως νομοθεσία θα είναι και θα συνοδεύεται όχι μόνο από αναλογιστικές μελέτες, αλλά και από την μελέτη επάρκειας που γίνεται για πρώτη φορά και το περιμένουμε σύντομα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε από το βήμα του Thessaloniki Summit ότι φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι την 1η Ιουλίου του 2020  το 1/3 νέων συντάξεων να βγαίνουν ψηφιακά, «ώστε να νικήσουμε, όπως νικήσαμε τις μαϊμού συντάξεις και την αδήλωτη εργασία».

Παράλληλα, ο ίδιος μίλησε για ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και προανήγγειλε αλλαγές στο σύνολο των προστίμων που επιβάλλονται στην αγορά της εργασίας.