ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Έρχονται αυξήσεις σε επικουρικές συντάξεις - Πώς θα μειωθούν οι εισφορές

Ευνοϊκές κινήσεις του υπ. Εργασίας με στόχο περισσότερες προσλήψεις

Το πλαίσιο των σημαντικών αλλαγών που έρχονται σε συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, με δηλώσεις του στο 26ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα αλλάξουν οι συντελεστές ανταπόδοσης και αυτοί που εργάζονται περισσότερα χρόνια θα λάβουν υψηλότερη σύνταξη ενώ παράλληλα, θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις σε όσους μειώθηκαν και είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, θέση της κυβέρνησης είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι νέες αλλαγές στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας είναι η βελτίωση της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία υπέρ της πλήρους απασχόλησης και η θέσπιση της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η εργασία και να γίνονται περισσότερες προσλήψεις.

Τέλος, όσον αφορά τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες), ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα αποσυνδεθεί ο υπολογισμός των εισφορών από το εισόδημα. «Θα αλλάξει αυτό το πλαίσιο, με στόχο καλές συντάξεις που θα έχουν επάρκεια» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.