Ειδική Αγωγή: Στη Βουλή τα κενά σε Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη

Το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής, των ελλείψεων στα Τμήματα Ένταξης και της περιορισμένης Παράλληλης Στήριξης φέρνει δυναμικά στη Βουλή η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Με επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ζητά σαφείς απαντήσεις για τα κενά στην υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ).
Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
Αφορμή αποτέλεσε το 3ο Δελτίο/2025 του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, το οποίο αποτυπώνει μια δύσκολη πραγματικότητα: Το 40% των μαθητών με αναπηρία ή/και ΕΕΑ που φοιτούν σε γενικά σχολεία δεν λαμβάνει καμία εξειδικευμένη υποστήριξη.
Με άλλα λόγια, χιλιάδες παιδιά στηρίζονται αποκλειστικά στον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης. Ωστόσο, μπορεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα να λειτουργεί χωρίς επαρκείς υποστηρικτικές δομές;
Μείωση στα Τμήματα Ένταξης – Αύξηση μαθητών
Παρά την αύξηση των μαθητών κατά 3.194 την περίοδο 2023-2024 έως 2024-2025, τα Τμήματα Ένταξης μειώθηκαν κατά 6,5%. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, η Παράλληλη Στήριξη καλύπτει μόλις το 18,5% όσων τη χρειάζονται. Επιπλέον, μειώνονται οι ώρες ανά μαθητή, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων. Όμως, η πρακτική αυτή –όπως επισημαίνεται– περιορίζει την εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη.
Ελαστικές σχέσεις εργασίας και καθυστερήσεις στα ΚΕΔΑΣΥ
Το 70% του Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, δυσχεραίνεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η δημιουργία σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης με μαθητές και οικογένειες.
Παράλληλα, προβλήματα καταγράφονται και στα ΚΕΔΑΣΥ, όπου εμφανίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση εισηγήσεων και μεγάλες λίστες αναμονής. Έτσι, οι μαθητές που χρειάζονται έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση συχνά περιμένουν μήνες.
Εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες
Τα στοιχεία για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Το ποσοστό ατόμων με αναπηρία ηλικίας 25-34 ετών που είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης φτάνει το 22,5% (2022-2024), όταν το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα χωρίς αναπηρία αγγίζει το 43%.
Η απόσταση αυτή δεν αποτελεί απλώς στατιστική διαφορά. Αντίθετα, αποτυπώνει τα εμπόδια που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρία σε όλη την εκπαιδευτική τους διαδρομή.
Διεθνείς δεσμεύσεις και πολιτική ευθύνη
Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία επιβάλλει τη διασφάλιση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς.
Με βάση αυτή τη δέσμευση, η βουλευτής θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε Ειδική Αγωγή;
- Πότε θα ενισχυθούν οι δομές με μόνιμο προσωπικό αντί για αναπληρωτές;
- Γιατί μειώνονται τα Τμήματα Ένταξης, ενώ αυξάνονται οι μαθητές;
- Για ποιο λόγο περιορίζονται οι ώρες Παράλληλης Στήριξης;
Το κρίσιμο ερώτημα
Η συζήτηση για την Ειδική Αγωγή, την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και τη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία δεν αφορά μόνο αριθμούς και ποσοστά. Αφορά το δικαίωμα κάθε παιδιού σε ισότιμη, ποιοτική εκπαίδευση.
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















