Δεκάδες μετασεισμοί στη Χαλκιδική - Τι «μαρτυρά» το ρήγμα
Τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας
Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή των Νέων Μουδανιών, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε θαλάσσια χώρο της Χαλκιδικής και έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία. Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας
Ο κύριος σεισμός φαίνεται πως ήταν αυτός των 5,2 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, νωρίτερα σήμερα (3/11) το απόγευμα, όπως εκτιμάει στο ethnos.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Από την καταγραφή των συμβάντων αμέσως μετά το 5,3 Ρίχτερ φαίνεται πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός αλλά αυτή είναι μία πρώτη εκτίμηση», λέει συγκεκριμένα.
Όπως προσθέτει, την 1η Νοεμβρίου στις 01:23 έδωσε έναν ακόμα σεισμό στα 4 Ρίχτερ «αλλά τότε δεν είχαμε ακολουθία όπως σήμερα».
«Το ρήγμα δεν μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν»
«Μη βιαζόμαστε. Έχουμε συνέχεια μικρότερους σεισμούς και αυτό φαίνεται από τις καταγραφές του σεισμογράφου. Για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να περιμένουμε», λέει στη συνέχεια.
Σε ερώτηση εάν το ιστορικό του συγκεκριμένου ρήγματος έχει δώσει στο παρελθόν κάτι αξιόλογο ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρας είπε: «Μόλις είδα το ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής. Τα τελευταία 100 χρόνια δεν έχει δώσει κάτι αξιόλογο. Δε μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση αυτής της τάξης μεγέθους σεισμοί είναι καλό να γίνονται διότι εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.
«Μην ξεχνάμε πως ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη και πρέπει να έχουμε γνώση και ψυχραιμία για να αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς», κατέληξε.